След като Миню Стайков осъди България в Европейския съд по

...
След като Миню Стайков осъди България в Европейския съд по
Коментари Харесай

Миню Стайков иска да говори пред ЕК в открито заседание

След като Миню Стайков осъди България в Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) за несъразмерното му задържане, той е изискал невиждано да бъде изслушан от Европейската комисия (ЕК). Стайков бе задържан през септември 2018 година Той бе с мярка „ задържане под стража “ до февруари 2021 година Оттогава досега пък е в домакински арест.

Завчера е подадено искане до президента на Република България с копия до министъра на правораздаването Янаки Стоилов, министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, до ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и до посолствата на Съединени американски щати, Федерална Република Германия и Нидерландия, оповестява " Флагман ".

То е за чуване на Миню Стайков от Европейската комисия и инспекция на наказателните производства против него, респективно, за мониторинг на случаите му.

Аргументите на предприемача са разказани в 6-7 страници, заяви юристът му Анна Попова.

„ Обръщам вниманието Ви на протичащото се с надълбоко безпокойствие от систематичното нарушение на човешките права и върховенството на закона, както и незачитането на наднационалните правосъдни актове, с които се открива нарушаването на човешките права. Чрез потребление на лостовете на закона и магистратския имунитет се ползват практики за евентуалното обслужване на частни стопански и политически ползи.

С оглед изложеното, апелирам да вземете отношение, като упражните пълномощието си за иницииране на инспекция на законността на формираните наказателни производства против мен, правилото на разпределението на делата, както и законосъобразността на наложените ми ограничения, като апелирам да бъде осъществен мониторинг на случая от специалисти на Европейската комисия, Министерство на правораздаването и неправителствени организации. Моля да бъда изслушан в намерено съвещание на Европейската комисия във връзка описаното в актуалното искане - съществуващите порочни практики, упражняваните репресии, нарушаванията на правата ми като човек, предприемач и кандидат-политик, както и правата на членовете на фамилията ми “, написа Стайков.

Адв. Анна Попова припомня, че още през юни 2019 година са изпратили сигнал до висшия комисар за отбрана на човешките права към Организация на обединените нации с копие до Европейска комисия. Тя се надява, че специалистите, които се чакат у нас през октомври, да включат и случая с Миню Стайков.

„ Но в този момент сезираме и тези институции, като прилагаме решението на Европейския съд по правата на индивида, което излезе на 8 юни “, споделя адв. Попова.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР