След като миналата седмица заляха с критики германският финансов регулатор

...
След като миналата седмица заляха с критики германският финансов регулатор
Коментари Харесай

Скандалът, който може да струва на Шолц кандидатурата за канцлер

След като предходната седмица заляха с рецензии немският финансов регулатор поради случая Wirecard, депутатите в Бундестага стартират да пренасочват вниманието си към финансовия министър Олаф Шолц и неговия заместител Йорг Кукис, предава Ройтерс.

Докато парламентарното следствие към краха на компанията за платежни услуги Wirecard набира скорост, политическата сцена в страната става все по-нагорещена. Шолц, който е считан за евентуален претендент на социалдемократите за канцлер на Германия, се озова в центъра на бурята.

„ Фокусът на парламентарното следствие ще продължи да е от ден на ден към ролята на Шолц и неговото министерство. “, разяснява депутатът Флориан Тонкар, които взе участие в следствието на Wirecard.

Разследването на имплозията на компанията за платежни услуги, която по едно време се оценяваше на 28 милиарда евро и бе давана за образец в Германия, разклати ръководещото съдружно държавно управление.

Шолц и Кукис, които отхвърлят да носят отговорност за неуспехите, довели до колапса на Wirecard, взеха решение вместо това да предложат промени в структурата на финансовия регулатор BaFin.

Много депутати обаче стават все по натърпеливи, като представителят на „ Зелените “ Данял Баяз съобщи, че Шолц е работил прекомерно постепенно при рецесията с финтех компанията.

„ Трудните въпроси към политическата отговорност едвам в този момент стартират да бъдат задавани “, споделя Фабиано де Маси, един от депутатите, участващи в проверяващата комисия.

Социалдемократите от години са част от ръководещото съдружно държавно управление, дружно с Християндемократическия съюз (ХДС) на Ангела Меркел, като доста представители на партията се надяват, че точно Шолц ще наследи канцлерския пост след парламентарните избори през тази година.

В последно време Социалдемократическата партия обаче има проблеми с намирането на поддръжка измежду гласоподавателите, като последните социологически изследвания я слагат на трето място зад ХДС и „ Зелените “.  Не оказва помощ и обстоятелството, че съдружните сътрудници на партията от десницата все по-често подлагат на критика Шолц.

„ Финансовото министерство отдава трябваше да поеме отговорност “, споделя депутатът от ХДС Ханс Михелбах

Връзката Кукис

Ролята на Кукис в абсурда с Wirecard е обект на парламентарното следствие, което разкри, че той е провел голям брой полемики по отношение на обстановката в компанията с финансовите регулатори, мениджъри от компанията, банкери и други. От финансовото министерство означават, че това е част от работата му, която няма причина да бъде обсъждана по различен метод.

Депутатите също по този начин споделят, че желаят да проверяват заем от 100 млн. евро, провиснал на Wirecard от дъщерно сдружение IPEX bank на държавната банка KfW през септември 2018 година

Според осведомен източник на Ройтерс парите са били необезпечени и 90% от заема е бил отписан.

От финансовото министерство споделят, че надзорния съвет на банката, чиито член е и Кукис, не е знаел за заема и е научил за него в средата на предходната година.

Депутатите приканват и за откриване на повече елементи по отношение на връзката сред Кукис и основният изпълнителен шеф на Goldman Sachs в Германия, неговият някогашен шеф.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР