След като месеци наред ваксинациите срещу ковид в България се

...
Коментари Харесай

Преобръщане на ваксинационния план: възрастни и хронично болни вече ще са приоритет

След като месеци наред имунизациите против коронавирус в България се случваха без ред и цели, на правилото " който както се вреди ", в този момент служебният здравен министър ще опита да поправя преобърнатия с главата надолу проект за имунизациите в страната, като най-сетне преимущество ще бъде обещано на най-уязвимите - възрастните хора над 60 година и хронично болните. Новата заповед, която Стойчо Кацаров издаде в понеделник, също по този начин цели и да внесе нов ред в дистрибуцията на ваксини към персоналните лекари в страната. В момента те са принудени да чакат на големи опашки пред РЗИ-тата, а това води до напрежение и в последна сметка до неравномерно систематизиране и дефицит на дози.

Промените са значими и извънредно нужни на фона на ниските темпове на имунизациите в страната и опасността от разпространяващият се и в Европа нов индийски вариант, за който се счита, че е и по-заразен. Според здравни специалисти, в случай че България не форсира внезапно равнищата на имунизациите, скорошна нова вълна на епидемията ще е мощно евентуална, а при ниските равнища на отбрана на най-уязвимите групи рискът е от хиляди нови жертви и поредна порция проблеми за здравната система.
Преподредба на целите
Всички имунизационни пунктове и персоналните лекари от понеделник до четвъртък ще имунизират единствено хора над 60-годишна възраст и такива с тежки хронични болести - исхемична болест на сърцето, хронична бъбречна непълнота, захарен диабет, мозъчно-съдова болест, хронични белодробни болести и онкологични болести или други по преценка на лекаря, планува новата заповед.

В останалите дни от седмицата от петък до неделя ще се имунизират всички останали искащи по реда на записването. Този нов ред за имунизация против COVID-19 ще бъде годен през идващите два месеца.

България до момента бе единствената страна в Европейски Съюз, която без ясни претекстове избра да не даде приоритет за имунизация първо на най-уязвимите групи, каквато е практиката във всички други страни. Логиката зад нея бе в изискванията на първичен дефицит на ваксини първо да се защитят хората, които са в максимален риск да развият тежки и съдбовни затруднения от коронавирус. По този метод страните целят както да понижат жертвите на епидемията, по този начин и да предпазят здравните си системи от претоварване.
"Намаляването на разпространяването на вируса през последните седмици се дължи по-скоро на времето, в сравнение с нашите дейности. Опасността не е минала и никой не може да ни подсигурява, че вирусът няма да се завърне. Единственият метод, за който има сигурни доказателства, че понижава разпространяването на вируса и смъртността, е имунизацията " Стойчо Кацаров
длъжностен министър на опазването на здравето

Във имунизационния проект на България обаче възрастните и хронично болните бяха сложени след медиците, учителите и " чиновниците от основни за действието на страната действия " (към които след това се оказа, че се числят съвсем всички институции и бизнеси), макар че 80% от жертвите на коронавирус у нас са на над 60-годишна възраст. В последна сметка посред кавги проектът се разпадна още през февруари и ръководещите оповестиха имунизации за всички - без ред и без цели. В момента имунизациите се случват по три канала: през персоналните лекари, през националния електронен указател и през зелените коридори, по общ последователен ред - по времето на записване или с безусловно очакване на опашка (нещо, което е мъчно осъществимо за огромна част от възрастните и хронично болните).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР