След като месеци наред проблемът със спрените белодробни трансплантации на

...
След като месеци наред проблемът със спрените белодробни трансплантации на
Коментари Харесай

Написани за 24 часа законови промени отпушват трансплантациите

След като месеци наред казусът със спрените белодробни трансплантации на българи в Европа беше замазван, ръководещите се втурнаха да подхващат незабавни ограничения, а шефът на организацията по трансплантации получи неуместния период от 24 часа да напише законови промени, които да улеснят оптимално донорството в България.
Така комплицираният проблем ще се взема решение на пожар, макар че за него се знае от предходната година.
От месеци пациенти стачкуват поради блокираните белодробни трансплантации - такива не се вършат у нас, а от предходната година няма европейска клиника, която да приема българи. Договорът с единственото здравно заведение, което е лекувало наши пациенти - във Виена, изтича преди година. Вместо да го възобнови, здравното министерство разпорежда на организацията по трансплантации да търси различни предложения.
Търсенето се проточва с месеци, като най-после шефката на организацията Марияна Симеонова напуща поради забавянето. То се оказва съдбовно, тъй като от началото на годината влиза в действие съглашение сред 115 страни против трафика на органи и трансплантационния туризъм, което изхвърля българските пациенти от системата за продан на органи " Евротрансплант ". За да се върнем там, би трябвало да имаме най-малко 70 донори, а ние имаме единствено 10. Министерството на здравеопазването призна за казуса с " Евротрансплант " едвам в събота, когато казусът доближи сериозна точка - 29-годишният Адриан Петков умря, без да дочака трансплантация. Неговите близки упрекнаха страната, че осем месеца ги е лъгала, че всеки миг той ще замине за интервенция, предава в. " Сега " в днешния си брой.
Вчера министър председателят Бойко Борисов одобри околните на Адриан и по-късно в типичния си жанр раздаде нареждания какво да се прави. " Свържи се с депутатите от " Патриотичния фронт ", с депутатите от ГЕРБ, обясни им съответния случай и ги запознай с концепциите, които фамилията предлага за донорството. Отворете дебата в Народното събрание, стартирайте акция за донорството, да се чуят позиции и „ за “, и „ срещу “.
Проследете европейската процедура ", подрежда Борисов на здравния министър съгласно стенограмата на съвещанието. Кирил Ананиев бърза да показва интензивност. " Възложил съм на следващия ден до обяд шефът на Агенцията по трансплантации да даде съответни текстове, които да ги обсъдим в управлението на министерството и да ги предадем по най-възможно бързия метод на комисията по опазване на здравето в Народното събрание ", рапортува той.
Сега при липса на декларирано категорично противоречие човек може да стане донор при гибелта си единствено със единодушието на околните. " Отворете спор за смяна - тъй че, когато има авансово декларирано предпочитание за донорство, да не се стига до обстановки фамилиите да отхвърлят ", изяснява Борисов, демонстрирайки непознаване на закона. От години у нас не е належащо да се декларира категорично единодушие за донорство, а единствено противоречие.
Освен промени в законите здравният министър разгласи през вчерашния ден и други ограничения. Мащабна осведомителна акция ще има за цел да усили донорите у нас, с цел да можем да се върнем в системата на " Евротрансплант ". Паралелно с това страната ни ще работи по построяването на личен потенциал за осъществяване на белодробни трансплантации, като реалистичният период това да се случи е 2-3 години, счита Ананиев. Междувременно към този момент би трябвало да са почнали договаряния непознати експерти да идват да правят такива интервенции у нас.
Доколко това ще помогне, не е напълно несъмнено. В полемиката от последните дни медици обясняваха, че казусът е в организационния безпорядък и конкуренцията сред лечебните заведения, а не в неналичието на единодушие. " Проблемът с дребното донори е чисто учредителен, а не е проблем на обществото, защото през последните години няма осъществен отвод на близки на умрял с мозъчна гибел ", разяснява доцент Ивелин Такоров, началник на Клиниката по коремна хирургия във ВМА.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР