След като кандидатът за премиер Кирил Петков обяви новия състав

...
След като кандидатът за премиер Кирил Петков обяви новия състав
Коментари Харесай

Иво Инджов пред Dir.bg: Кабинетът Петков се сблъсква с 10 г. авторитарно управление на ГЕРБ

След като претендентът за министър председател Кирил Петков разгласи новия състав на Министерски съвет, потърсихме за коментар политолога Иво Индожов. Ето какво показа той пред Dir.bg.

- Г-н Инджов, какво очаквате от новия състав на Министерски съвет, който бе показан от претендента за министър председател Кирил Петков? Имената в огромна степен се потвърдиха, като изключение прави единствено Атанас Атанасов, който поема Министерството на културата?

- Това е държавно управление, което регистрира доста добре съотношението на силите в самата коалиция. Структурата е ясна, следва от тук насетне да забележим по какъв начин министрите ще изпълнят поръчките, авансово дадени, за политики. Работата на кабинета " Петков " е разказана на база 18-те работни групи, които построиха съдружното съглашение. Сега остава да забележим дали държавно управление ще отговори на огромните упования на българските жители. Президентът Радев при връчването на мандата сподели, че хората имат огромни очакване от кабинета, само че, съгласно мен, кабинетът има всички шансове да се оправи. Добре е това държавно управление, въпреки че е изправено пред доста справедливи усложнения, произлизащи от характера на самата коалиция, имам предвид косвено Христо Иванов, да си даде ясна сметка какво го чака и какво наследява. Те ще се сблъскат с това, което ГЕРБ им остави след 10 години властническо ръководство.

- И анализатори, и президентът Радев дефинират първите 100 дни като значими. Ще бъдат ли те показателни за държанието на кабинета...
- Според мен тези дни няма да бъдат интервал на комфорт какъвто е присъщ за одобрените демокрации в Европа. Имаме в България няколко рецесии - политическа, икономическа и здравна. Опонентите на държавно управление ще го нападат още от първия му ден. Предизвикателствата пред кабинета " Петков " са огромни. Аз бих ги структурирал в три посоки. Първото е да се форсира имунизацията, с цел да е готова България за всяка последваща вълна от ковид. Министър-председателят Кирил Петков, към този момент по този начин ще го назовавам, няколко пъти акцентира, че би трябвало да се обезпечи доста бърза имунизацията, само че тя би трябвало да е доброволна. Очевидно е, че страната е в дълг към здравето на обособения жител и към здравето като цяло на общество. След това идва предстоящото противопоставяне на високите цени на тока и на горивата. Разбира се, колкото е допустимо въобще една страна като България да реагира на един световен проблем. Третото е огромната поръчки за промяна в прокуратурата. Тук би трябвало да вземем поради това, че нещата не опират по-скоро до личността на основния прокурор, а до промяна на модела на ръководство на основния прокурор. Коментираха се от бъдещия кабинет стъпки за смяна в Инспектората на Висш съдебен съвет, а на база тях да се върви към промяната на основния прокурор. Но това ще отнеме към една година. Колко огромно предизвикателство е промяната в прокуратурата се вижда и от обстоятелството, че в кабинета остава Бойко Рашков, който е един от най-успешните служебни министри. Така че неговото наличия може да е към този момент една стъпка напред за решаването на тази задача.

- Новият парламент стартира работа, само че одобри безусловно скандално решение депутатите да не влизат със зелен документ на работа. Какво мислите?

- Безспорно това е първи гаф при изискване, че зеления документ е държавно решение и той важи за редица обществени действия. При състояние, че цяла Европа стяга изискванията, че се вкарват още по-строги ограничения, че в Европейския парламент документът е наложителен... За мен това, което вършат българските депутати, е цялостна безнаказаност. Надявам се поръчките на Кирил Петков, които той даде за засилена акция за имунизацията и за виновна работа в опазването на здравето, скоро да трансформират решението със зеления документ за депутатите.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР