След като кабинетът на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши съобщиха,

...
След като кабинетът на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши съобщиха,
Коментари Харесай

Няма и следа от българските фирми, които Европрокуратурата разследва

След като кабинетът на европейския основен прокурор Лаура Кьовеши оповестиха, че са иззели строителна техника у нас за 6 млн. евро поради възможни злоупотреби с евросредства, инспекция на откри кои са компаниите, станали обект на следствие в Люксембург.
Още по темата
В началото на тази година Министерството на нововъведенията и растежа е предало материали на Европейската прокуратура за възможни злоупотреби с евросредства, сподели отрасловият министър Даниел Лорер.

" Още от януари месец работим доста интензивно и даваме доста материали на Европейската прокуратура по всички досиета, за които те ни питат и се надяваме да има спомагателни резултати скоро ", съобщи Лорер.

Само преди дни от кабинета на Лаура Кьовеши оповестиха, че са иззели строителна техника за 6 милиона евро, закупена с европари. Във фокуса на следствието са 9 компании, за които има подозрения, че са показали неистинен документи, с цел да получат финансиране от Брюксел . От свои източници Нова тв научава хипотетичните имена на компании, които се проверяват. След информация в Търговския указател публицистите вземат решение да ревизират и кой живее на адресите на сдруженията.

Първа спирка се оказва жилищен блок в столичния квартал " Люлин ".

Прави усещане, че две от разследваните компании са регистрирани със седалище в два прилежащи блока там. Оказва се, че общо 4 от 9-те компании са регистрирани в " Люлин ".

Един от блоковете в квартала е бил посетен от проверяващи от ГДБОП преди няколко дни.

Мъж, който живее в блока твърди, че за компания " Амбър Ойл " и шефката й Виолета Захариева научил от полицията. " Не я познавам, никой не познавам. В прокуратурата бях. Там дадох сведения. Питаха ме познавам ги. И естествено никой не познавам ", споделя мъжът.

Други две от разследваните компании са в центъра на София. Офисите им от години били необитаеми, описват съседи. " Полицаите идваха и си отидоха, тъй като се оказа, че не е тук ", споделя жена от блока.

Една от компаниите е записана на този адрес в столичния квартал " Овча купел ". Хората обаче описват, че тази къща е била продадена преди няколко месеца.

Освен в София следствието и стигнало и до компания за Перник. По неофициална информация става дума за техника, употребена в несъгласие при строителството на газопровода " Турски поток " и при градежа метрото в София .

" По наш разбор проблемите са почнали още при програмирането на тези оперативни стратегии преди време ", сподели министър Лорер.

От Европейската прокуратурата отхвърлят повече информация за следствието.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР