След като изминалата 2023 г. бе призната официално за най-горещата

...
След като изминалата 2023 г. бе призната официално за най-горещата
Коментари Харесай

Климатологът Симеон Матев алармира: 2024 ще е най-горещата в света

След като миналата 2023 година бе приета публично за най-горещата в света от времето, в което се прави температурно премерване или така наречен прединдустриална ера, упованията за актуалната 2024 година са да реализира нови върхове. Тази прогноза направи климатологът Симеон Матев, който е и учител в Софийския университет. Пред публицисти той изясни какво да се чака през идващите месеци.

 

Феноменът Ел Ниньо ще продължи най-вероятно доникъде на 2024 година, само че въздействието му ще се усеща няколко месеца по-късно. Прогнозната междинна световна температура за 2024 година е с 1,34 - 1,58 градуса по Целзий над междинната за прединдустриалния интервал, което демонстрира, че можем да станем очевидци на нови температурни върхове и през новата година “, разяснява Матев. По думите му се чака актуалната година да е единадесетата подред с температури от най-малко 1 градус над прединдустриалните равнища.

Според него упованията са, че рисковите феномени и събития ще бъдат още повече на брой и с по-голям териториален обсег.

Матев означи, че човешкото въздействие има огромен принос за температурните върхове, които се дължат на климатичните промени.

Екстремните феномени стават все по-интензивни и по-чести, а човешките жертви и икономическите вреди се усилват, добави той

По думите му записаните температурни върхове през 2023 година са невиждани както за света, по този начин и за България, само че не и за Европа.

 

Глобалната междинна годишна. температура в била 14.98 С, което в с 0.17 градуса по Целзий повече от предходната най-висока годишна. стойност през 2016 година Миналата година в била по-топла с 0.60 градуса по Целзий от междинната за интервала 1991-2020 година и с 1.48 градуса по Целзий от прединдустриалното равнище от 1850-1900 година разясни Симеон Матев.

 

През 2023 година са усъвършенствани и редица други върхове с изключение на този за най-висока температура. Всеки месец – от юни до декември, е бил рекордно топъл – с по-голямо температурно отклоняване от всеки един подобаващ месец, в която и да е предишна година. Юли и август са били най-топлите два месеца като безспорна температура в историята, съгласно показаните данни. „ Лятото беше най-топлият сезон, измерван в миналото. Такава горещина е в действителност незапомнена “, споделя климатологът.

 

2023 с първата година, през която всеки един ден е с над 1 градус по Целзий температурно отклоняване от нормата по отношение на прединдустриалното равнище. Близо 50% от дните са били с повече от 1.5 градуса по Целзий по-топли по отношение на интервала 1850-1900 година А два дни през ноември са били с повече от 2 градуса по Целзий по-топли, което се случва за пръв път в историята.

 

2023 година усъвършенства националните върхове в 77 страни из целия свят, като това са региони, където живеят общо 2,3 милиарда души.

Част от страните, в които бяха регистрирани нови рекордни годишни стойности са Китай, Бразилия, Япония, Мексико, Австрия, Германия, Холандия, Швейцария, Украйна, както и в Гърция, Сърбия и България, сочат данните.

 

Въпреки че не беше най-топлата година за Стария континент, 2023 година се регистрира с редица други върхове. Например всички месеци от годината бяха със междинни температури към и над нормата, като май беше единственият месец под нормата. А септември е най-топлият в историята – с 0.5 градуса по Целзий по-топъл от предходния рекордьор през 2020 година Зимата беше втората най-топла в историята. А през лятото имаше няколко горещи талази с голям брой счупени дневни температурни върхове и дълги безвалежни интервали, довели в някои страни до тежки суши и пожари. Есента е втората най-топла, единствено с 0.3 градуса по Целзий по-хладна от есента на 2020 година Обилни и интензивни превалявания провокираха обилни наводнения на целия континент, излиза наяве от думите на Матев.

 

Той означи като значим обстоятелството, че от 2011 година насам не е имало година, която е с температури под нормите. А единствено за последните 30 години междинната температура в страната ни се е повишила с 0,8 до 1 градус.

 

В България най-голямо стопляне е следено в Централен Предбалкан, в централните елементи на Дунавската низина, в доста региони на Североизточна България, като Лудогорието и елементи от Черноморското ни крайбрежие.

 

През 2023 година страната ни е сложила няколко сезонни върха. Зимата и есента са най-топлите досега в историята ни, а лятото е третото най-топло с няколко горещи талази и рекордно топъл дълъг интервал в края на юли. „ Годината беше белязана и с доста рискови феномени, в това число интензивни превалявания и наводнения като през юни, септември и ноември бяха най-масовите и с огромни вреди “, изяснява доктор Матев.

 

Една от главните аргументи за върховете е провокираните от индивида климатични промени. През 2023 година атмосферните концентрации на въглероден диоксид и метан продължиха да се повишават, като доближиха рекордни равнища от минимум 800 000 години. В допълнение на антропогенния напън имаше и редица естествени фактори като Ел Ниньо, чийто признаци се появиха напролет на 2023 година Друг значим фактор беше рекордно високата температура на океанската вода, която имаше исторически най-високи стойности от април до декември, счита Симеон Матев. Изригването на вулкана Хунга Тонга, едно от най-мощните вулканични изригвания, също способства за стоплянето заради нарасналата централизация на водна пара.

 

Затоплящият се климат крие и редица социално-икономически въздействия и провокации. Част от тях са неустановеност в земеделския бранш, който е подложен на засушавания, интензивни превалявания, градушки, смяна в температурните условия.

Друг значим аспект е уязвимостта на водните запаси, заради риска от по-чести и по-продължителни засушавания, по-трудно прогнозиране на водния баланс, ограничаване в потреблението на Водноелектрическа централа и други От друга страна има опасности и за енергийния бранш заради невъзможността за тъкмо прогнозиране на потреблението на електрическа енергия. И не на последно място са и провокациите в туристическия отрасъл заради неустановеност в планирането на туристически действия.

Инфо: Уикенд

Тагове: Симеон Матев климатолог жега екстремни горещини Горещо
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР