След като издирваният с червена бюлетина от Интерпол Мартин Георгиев-джито

...
След като издирваният с червена бюлетина от Интерпол Мартин Георгиев-джито
Коментари Харесай

А. Чобанов: Решението на Джито да се предаде е свързано с разследването срещу майка му в Румъния

След като търсеният с алена бюлетина от Интерпол Мартин Георгиев-джито се съобщи на управляващите, Специализираният съд взе решение да го остави за непрекъснато в ареста. Пред съда той съобщи, че от самото начало е бил в България в дома си никой и не го е потърсил, без значение от тази алена бюлетина

Съдията по делото записа в претекстовете си, че през трите години търсене няма нито една призовка, изпратена на обвинения. Адвокатът на Георгиев Иво Найденов е безапелационен, че мъжът не се е укривал

Журналистът от уеб страницата „ Биволъ “ Атанас Чобанов разяснява за предаването „ 12+3 “ по „ Хоризонт “, че екипът от проверяващи публицисти е бил сюрпризиран от изказванията, че обвиненият е бил от самото начало у нас.

„ Тази алена бюлетина виси към този момент от 3 години на уеб страницата на интерпол. Публична е. Не знам по какъв начин действа Министерство на вътрешните работи. Предполагам, че в случай че нямат данни да е излизал от България, би трябвало да не го търсят посредством Интерпол, тоест  - имали са данни, че е напуснал страната или най-малко са се съмнявали. Няма да ме учуди на следващия ден и братя Галеви по този начин да се появят да си излежат присъдата с юрист и никой нищо не каже. Ще кажат „ Бяхме си в Ресилово и взехме решение, че е време да се предадем “, а ние дори няма и да научим, тъй като в случай че ние не бяхме попитали профилираната прокуратура дали е вярна информацията, че Георгиев е в ареста, нямаше да научим, че има мярка за неотклонение и, надлежно, можеше резултатът да е напълно различен – да е под домакински арест и да се лекува, което искаше неговият юрист “.

Чобавов съобщи, че не помни Специализираната прокуратура да е издействала тежки присъди за водачи на незаконни групи.

„ Все  някакви съглашение се включват. С един от съучастниците на тази група – Килърите, към която принадлежи Георгиев, беше сключила съглашение за една година… “.

Майката на Георгиев е разследвана в Румъния по отношение на кражба на 26 млн. евро за обществени помощи за небогати, добави Чобанов.

„ Румънската антикорупционна прокуратура загатва Мила Георгиева, Иван Танев - Универсалния и лица от Първа капиталова банка като причинители на кражба. Там нещо се движи очевидно, тъй като Георгиева и други лица ще имат очевидно някакви призовки, някакви обвинявания. Досега не са връчвани обвинявания. Ние се тормозим за подставените лица които интервюирахме…Един пастир в този момент дължи 26 милиона евро, защото компанията е на негово име…. “

Според журналиста, решението на Мартин Георгиев - Джито да се съобщи е обвързвано с майка му.

„ … По наши данни, парите са се върнали в България в една компания, която той има пълномощие да съставлява – сейшелска офшорка “.

ОЛАФ не може да върне парите към този момент 3 години, добави журналистът. От „ Бивол “ са задали въпроси на прокуратурата и на Министерство на вътрешните работи дали са засичани данни за корупционна скица и дали Георгиев е напускал страната през Граничен контролно-пропусквателен пункт. Новата инструкция за персоналните данни основава проблеми в работата на проверяващите публицисти, разяснява още Чобанов.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР