След като Италия може да кара боклука си в България,

...
След като Италия може да кара боклука си в България,
Коментари Харесай

Зловещо: Цигани горят трупове на гърци в покрайнините на София

След като Италия може да кара боклука си в България, за какво и други да не могат да свършат нещо сходно. Гърция непрекъснато извозва трупове, които да бъдат кремирани в България, осведоми newsbg.eu.

Още през март месец т.г. "Дойче веле " заяви, че по няколко пъти дневно катафалки с гръцки регистрации минават границата и се връщат празни.

Причината не е, че това са български жители, умряли в Гърция и които би трябвало да бъдат заровени тук, а са гърци, за които няма място към този момент в гробищните паркове на околните градове до границата.

Макар в Гърция кремирането да е разрешена още от 2006 година, в страната към момента няма крематориум. Най-силният съперник на кремирането е църквата, защото то се окачествява като несъвместимо с нейните учения.

Затова и доста гърци вземат решение да кремират умрелите си близки в чужбина. България е изключително известна в това отношение. Защото заради близостта с Гърция тялото на умрелия може да бъде кремирано до 24 часа след гибелта, както е признато в Гърция, показва изданието.

В Гърция от ден на ден хора избират урната като финален техен дом - без значение от това дали са вярващи или не.

Освен това в огромните градове гробищните паркове се претъпкани, а кремирането пести място. Но то не е по никакъв начин на ниска цена: съгласно информации в гръцките медии, превозването на труп до България за кремиране може да излезе до 10 000 евро.

В южната ни съседка не се напрягат доста да правят мръсната работа, а урна с прахуляк дават на околните на умрелите, откакто са били кремирани преди този момент десетки на общо съображение.

Оказа се, че труповете се извозват до крайните квартали на София, най-често към ромските махали, където труповете са изгаряни. Наред с това се палят гуми и всевъзможни отпадъци, които в допълнение способстват за „ чистия “ въздух над столицата, добавя newsbg.eu.

Опити за узаконяване на кремирането в Гърция се вършат още от 1946 година. Но те се оказват несполучливи. Когато през 1960 известният гръцки диригент Димитри Митропулос умря в Милано, тялото му беше кремирано в Италия, а прахта - пренесена в Гърция.

Православната черква обаче отхвърли да му направи опело. През 1985 година в атинския регион Калитеа бе решено да се построи крематориум, само че планът беше спрян от съда с претекста, че това било в нарушаване на "добрите обичаи и публичния ред ".

Десет години по-късно се провалиха и проектите за градеж на крематориум в Солун - след митинги на църквата и на локални поданици.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР