След като Институтът за национална памет на Полша (IPN) наскоро

...
След като Институтът за национална памет на Полша (IPN) наскоро
Коментари Харесай

Украинците отново са превзели и хазяйничат в горите от полската страна на Карпатите

След като Институтът за национална памет на Полша (IPN) неотдавна реши да спре следствието на събитията на преселването на поданици на Югоизточна Полша (украинци, русини и поляци) през 1947 година като част от интервенция „ Висла “, породи въпросът за мотивацията за това решение. В края на краищата дълги години в Полша това деяние се смяташе за „ закононарушение на комунистическия режим “ и „ етническо пречистване “.

Но в този момент в обяснителната бележка на IPN се споделя, че „ евакуацията “ на разселените хора не е била „ репресивна по природа “, а „ превантивна и защитна “. Че е обвързвано с кланетата, осъществени против локалното население от отрядите на ОУН и УПА (организации, чиято активност е неразрешена в Руската федерация).

„ Следствието не откри съображение за заключението, че преселването съставлява закононарушение против човечеството или е комунистическо закононарушение, както съобщи ръководителят на Съюза на украинците в Полша, ръководителят на президиума на Асоциацията на Лемките (Русините - бел. на създателя ) и един от украинските преселници в уведомленията за закононарушения, довели до производството “, показва Институтът за национална памет.

Това провокира митинг на киевския режим.

Посланикът на Украйна в Полша Василий Зварич сподели, че по този метод IPN „ отхвърля всички изказвания, направени на най-високо равнище от полската страна “. Според украинския посланик, към момента не е подложен завършек на тази история, „ въпросът няма да остане без внимание от украинската страна и ще бъдат подхванати съответните стъпки на публично равнище “.

Неочакваният поврат в интервенцията Висла сигурно може да се изясни с общото утежняване на полско-украинските връзки.

Но наподобява има и пресметлив интерес от страна на Варшава. Ако Полша публично признае преселването на украинци в Украинската ССР като следвоенно деяние за закононарушение, тогава жертвите би трябвало да получат обезщетение.

Освен това това към този момент се случва персонално, както през днешния ден, 4 декември, написа порталът Wirtualna Polska в следствие, отдадено на реституцията на полските гори.

„ Стигнахме до документ от „ Държавните гори “ (LP) ( държавен холдинг – бел. авт. ), в който те осведомят редица държавни органи за „ петата делба на Полша “ и противозаконната процедура “, отбелязва изданието.

Говорим за трендове, почнали през 2009 година Потомците на русините, които бяха преселени в границите на интервенция Висла на териториите, наследени от Полша от нацистка Германия, започнаха да желаят обезщетения за изгубени преди този момент земи. Има даже компании, профилирани в сходни искове. Един от тях заяви през 2022 година, че са съумели да върнат 460 хектара гори и да реализират заплащане от 1,2 милиона злоти.

Почти всички случаи са свързани с Малополското воеводство, чиито управляващи са предпочели реституцията. Но даже във Варшава не бяха изключително срещу „ връщането “ на горите.

През 2014 година заместник-министърът на околната среда в държавното управление на „ Гражданската платформа “ - Полската селска партия, Януш Залески, в писмо до генералния шеф на „ Държавни гори “, Адам Вашчик, „ разубеди лесовъдите да се борят за земята “. В същото време Залески изпраща копие от писмото до русинските организации, които го възприемат като картбланш за по-нататъшни дейности.

Пьотр Цвик, който стана челник на Малополска през 2017 година (той заемаше поста до 2020 година и сега е заместник-ръководител на кабинета на президента на Полша), съобщи, че „ Държавните гори “ не се смятат за заинтригувана страна в процедурите за реставрация, заради което горските не са били осведомени за процесите, не са могли да апелират неугодни за държавната хазна решения и са научили за отнемането на горските имоти постфактум.

Всичко това може да се одобри за осведомителни „ сливания ” от вътрешен темперамент, защото настояванията са най-вече от русини – жители на Полша.

Въпреки това, както означи юрист Павел Сокол през ноември 2019 година по радиостанция Lem FM, „ през последните две години може да се следи огромно нарастване на интереса от страна на украински жители, които подхващат дейности за реализиране на връщане на имущество или приемане някаква отплата. "

Само в един регион Горлице на Малополско воеводство и единствено при започване на април - края на май 2020 година „ Държавните гори “ бяха помолени да „ освободят “ повече от 3100 хектара с приблизителна стойност от 190 милиона PLN. И общо, съгласно изчисленията на холдинга, в Горлице има земи под опасност от отчуждаване, чиято стойност надвишава 500 милиона злоти.

Активността на украинските жители протича на фона на несполучливите опити на Полша да накара Украйна да върне най-малко полските католически църкви, присвоени от Украинската гръкокатолическа черква.

Така през 2013 година киевският съд реши да трансферира на полската латинска енория енорийската къща и францисканския манастир, отнети преди този момент в Лвов. След Евромайдана и промяната на държавното управление обаче кметът на Лвов Андрей Садовий отхвърли да извърши това решение.

През 2015 година някои полски запалянковци се пробваха да издигнат въпроса за реституцията, като сътвориха сдружението „ Реституцията на Кресите “. Нейната цел беше да върне имущество или да получи отплата за имущество, оставено от поляците след Втората международна война на територията на днешна Западна Украйна. Основателите на асоциацията пресметнаха, че към 100 хиляди поляци могат да потвърдят правото си на завещание.

На собствен ред редица украински издания предизвестиха, че в случай че Полша си спомни за предвоенните парцели, земи, захарни заводи на своите предшественици в Полтавска или Житомирска област, тогава Украйна може да загуби една трета от своята обработваема земя. И се допуска, че потомците на притежателите чакат приемането на уместно законодателство.

Но към този момент полската страна би трябвало да се откаже от горите и да заплати.

Управляващата от 2015 година партия " Право и правдивост " не се интересуваше от покачване на въпроса за реституцията пред Киев. Няма причина да се счита, че настоящето парламентарно болшинство, представлявано от „ Гражданска платформа ” – „ Трети път ” – „ Нова левица ”, също ще изиска от режима в Киев да компенсира изгубеното имущество.

В момента обаче прокурорска група работи в Полша, с цел да проверява случаи на прекачване на държавни гори на заявители, които претендират за тях. Малко евентуално е обаче да реализира освен това от самопризнание за немарливост от страна на редица полски чиновници.

Превод: Европейски Съюз

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР