След като Има такъв народ, заедно с новите си съюзници

...
След като Има такъв народ, заедно с новите си съюзници
Коментари Харесай

Пътните ремонти: ИТН си отмъщава на премира и ПП с контра-проект

След като " ИТН ", дружно с новите си съдружници ГЕРБ и Движение за права и свободи оферти от премиера Кирил Петков механизъм за разплащане с компаниите за пътно строителство, партията на шоумена Слави Трифонов излезе с контрапроект, чиято единствена цел наподобява е да се протака търсенето на решение и да се нагнетява напрежението в строителния отрасъл, който към този момент е в режим на митинги.

В последния месец партия " ИТН " и министърът на районното развиване Гроздан Караджов, който е от нейната квота, настойчиво се пробват да прокарат решение в Народното събрание, с което да стартира разплащането на дължимите пари към компаниите. Премиерът Кирил Петков обаче е сложил изискване заплащанията да минават през утвърждението на парламентарната антикорупционна комисия.

" Продължаваме промяната " предложи утвърждението на заплащанията да минава през парламентарната антикорупционна комисия, а сумите финално да се гласоподават също с решение на Народното събрание. Предложението, подкрепяно от другите две партии в ръководещата коалиция – Българска социалистическа партия и " Демократична България ", планува също така " изискванията за всяко планувано възлагане, ново предплатено заплащане или в допълнение съглашение би трябвало също да се утвърждават с решение на Народното събрание " след импортиран в Народното събрание отчет от АПИ, който е утвърден от антикорупционната комисия.

Има Такъв Народ, ГЕРБ и Движение за права и свободи са срещу, акцентирайки, че това не било работа на законодателната, а на изпълнителната власт. И до момента в който Народното събрание е в задънена улица по въпроса по какъв начин да се реши казусът с пътните поправки, в петък хората на Слави Трифонов контраатакуваха съдружните си сътрудници.

Щом министър председателят и Политическа партия желаят Народното събрание да управлява разплащанията на министерството от ресора на Има Такъв Народ, тогава същото да бъде приложено към останалите министерства, предлага партията на Трифонов.

Има Такъв Народ предложиха да бъде основана краткотрайна парламентарна комисия за инспекция на отговорностите и одобрение на заплащанията по контракти, подписани с първостепенните и второстепенните разпоредители с бюджет, както и с сдружения с държавно присъединяване в капитала.

За импортираното проекторешение от Има Такъв Народ оповестиха минути, откакто кандидатурата им за началник на Българска народна банка Любомир Каримански и предстоящо не беше подкрепена от съдружните сътрудници във властта Политическа партия, Българска социалистическа партия и Демократична България, които упорстваха процедурата да стартира отначало.

Председателят на парламентарната група на Има Такъв Народ Тошко Йорданов разгласи, че точно поради намеците, че партията му ще има икономическа полза от заплащанията към пътните компании, Има Такъв Народ предлага специфична парламентарна комисия, която да следи и да утвърждава заплащанията на всички министерства.

" Подобен надзор би трябвало да се ползва при идентични и недискриминационни правила във връзка с всяко обвързване, зародило по договорни и извъндоговорни връзки, по които страна е страната, в лицето на първостепенните и второстепенните разпоредители с бюджет, както и на комерсиалните сдружения с държавно присъединяване в капитала ", написа в претекстовете на небрежно спретнатия план.

Има Такъв Народ предлага заплащанията да се правят след решение на Народното събрание въз основа на отчет на Временната комисия. Предложението е комисията да работи за период от една година, като членовете в нея да са 23 народни представители - по шестима от " Продължаваме промяната " и ГЕРБ, по трима от Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ и по един от " Демократична България " и " Възраждане ". При такова систематизиране обаче, в случай че ръководещата коалиция не е единомислеща за решения в комисията, ГЕРБ, Движение за права и свободи, и Има Такъв Народ имат болшинство от 12 народни представители.

А при представянето на концепцията Йорданов даже разгласи, че е добре ръководител на такава комисия да е от опозицията, тъй като по този начин контролът щял да по-строг.

В реалност предлагането на Има Такъв Народ е неуместно и то няма по какъв начин да бъде признато, само че пък по тази причина ще изяде парламентарно време – да се разпределя по комисии, да се разисква, да се дават изявленията по медиите и да се раздухват споровете в ръководещата коалиция. Всичко това значи, че намирането на някакво свястно решение за разплащане със строителните компании ще се забави, а дружно с това ще се ускори недоволството в сектора, който може да пристъпи към по-радикални протестни акции.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР