След като Илон Мъск купи Twitter миналата година, той каза,

...
След като Илон Мъск купи Twitter миналата година, той каза,
Коментари Харесай

Предава ли Twitter повече потребителски данни на следователите, след ръководството на Мъск?

След като Илон Мъск купи Twitter предходната година, той сподели, че е на кръстоносен поход, с цел да накара платформата да отбрани свободата на словото — доколкото законът разрешава. Той даже стигна до такава степен, че санкции компанията с 350 000 $ за това, че не е разгласила данните на някогашния президент Доналд Тръмп в Twitter като част от следствие на събитията, довели до офанзивата на 6 януари. Днес бе разпечатано правосъдно дело, което разкрива, че прокурорите са имали достъп до 32 директни известия от акаунта на Тръмп в Twitter.

Но салдото сред свободата на словото и спазването на закона е доста по-труден в огромна част от останалия свят, където словото може да бъде лимитирано от по-рестриктивни закони. Въпреки че Twitter, в този момент прочут като X, като цяло следваше закона, в предишното той изтъкваше позицията си против несъразмерните държавни претенции, изключително когато става дума за гонене на онлайн-кореспонденция.

Сега в Германия X, който е благосъстоятелност на Мъск, извършва настояванията за даване на информация за своите консуматори на прокурорите при онлайн-разследвания на закононарушения, свързани с омразата. Страната има строги закони против омразата, които не разрешават избрана клюка на политици и агитация за предимство на бялата раса, а компанията, ръководена от Мъск, е предала голям брой потребителски данни на прокурорите, с цел да помогне за идентифицирането на нарушителите — това бе споделено от трима прокурори, които са говорили с The Washington Post. В резултат на това се споделя, че това е довело до стотици нови каузи.

В един неотдавнашен случай, прокурорите в немската провинция Бавария използваха предоставени от X данни, с цел да разпознават обвинен, който се е подигравал на Маркус Зьодер: водач на консервативната партия на ХСС в страната, като го назовава „ Зеедолф “, което идва от неговото име и семейството на Адолф Хитлер.

Прокурорите в немската провинция Бавария използваха данни, предоставени от X, с цел да разпознават и преследват обвинен, който е малтретирал извънредно десния политик Маркус Зедер (вляво). (Christoph Stache/AFP/Getty Images)

Според Себастиан Мюрер, представител на прокуратурата в Мюнхен, която следи следствията на речта на омразата, X дава на баварските управляващи данни за 50 до 100 случая на месец, което е доста повече, в сравнение с преди придобиването на платформата.

Мъск възвърне хиляди консуматори, които преди този момент бяха неразрешени за нарушение на разпоредбите. В момента немските прокурори преследват същите тези сметки.

„ Преди Илън Мъск, Twitter рутинно оценяваше и в последна сметка отхвърляше държавните претенции, в случай че представляваха опасност за несъгласието или свободата на словото “ – сподели в изявление Йоел Рот, някогашен началник на групата за доверие и сигурност на компанията. Но това изисква големи средства. „ От друга страна, спазването е елементарен вид. “

X не отговори на настояванията за коментар.

По-рано Мъск сподели, че хората би трябвало да могат да приказват свободно в границите на закона, в отговор на въпросите, какво може да направи платформата, с цел да поддържа жителите на страни като Китай и Иран.

Но правозащитниците показват тревожна наклонност при собствеността на Мъск, когато става въпрос за съдействие с непознати държавни управления. Един отчет на интернационалния новинарски уебсайт Rest of World, който проучва данните от базата Lumen на Харвардския университет, където X към момента автоматизирано рапортува сметките за събаряне, откри нарастване на общото сходство на обществената мрежа с държавната цензура и настояванията за наблюдаване от ноември до април. Най-много са случаите в Турция, Германия и Индия.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР