След като губи къщата си при пожар, на Джо Ан

...
След като губи къщата си при пожар, на Джо Ан
Коментари Харесай

Хората, които превърнаха стар Boeing в свой дом

След като губи къщата си при пожар, на Джо Ан Юсери ѝ хрумва странна концепция - да живее в аероплан. Тя купува остарял Boeing 727, предопределен за скрап, транспортира го до имот, който към този момент има, и прекарва шест месеца в ремонт, вършейки по-голямата част от работата сама, споделя CNN.

В последна сметка, тя се снабдява с изцяло функционален дом с близо 140 кв. метра жилищна повърхност, три спални, две бани и даже хидромасажна вана на мястото на пилотската кабина. Всичко за по-малко от 30 000 $, или към $60 000 в днешни пари.

Юсери - козметик от Беноа, Мисисипи - няма професионална връзка с авиацията и следва ексцентричното предложение на шурей си, който е началник на полети. Тя живее в самолета от 1995 до 1999 година, преди той да бъде непоправимо развален след рухване от камиона, преместващ го на друго място наоколо, където да бъде отворен за обществеността.

Въпреки че тя не е първият човек, живял в миналото в аероплан, нейното безупречно осъществяване на плана оказва въодушевяващ резултат. В края на 90-те години Брус Кембъл - електроинженер с лиценз за частен водач, е изумен от историята ѝ.

Карах към у дома и слушах радиото, по което се разказваше историята на Джо Ан Юсери. Тя беше толкоз удивителна, че едвам не излязох от пътя, тъй като фокусът ми беше напълно ориентиран към нея. На идната заран ѝ се обадих по телефона “, споделя той.
727 в гората
Към днешна дата Кембъл живее в личния си аероплан – също Boeing 727, повече от 20 години в горите на Хилсбъро, Орегон. Признава, че в никакъв случай не би го сменил за стандартен дом. Това не значи, че той не би направил нещата друго.

„ Направих доста неточности, в това число най-голямата - наемането на компания за избавяне на самолета. Избягването на това и потреблението на превъзходна транспортна логистика вършат разноските доста по-ниски “, изяснява той.

Проектът му коства общо 220 000 $ (около 380 000 $ в днешни пари), от които почти половината са за закупуването на самолета. Той споделя, че машината е принадлежала на Olympic Airways в Гърция и е употребена за превозване на останките на магната притежател на самолетната компания Аристотел Онасис през 1975 година

Не знаех историята на самолета по това време. И не знаех, че има остарял интериор в жанр 707. Беше в действителност извънредно, в съпоставяне със актуалните стандарти. Беше функционален, само че просто изглеждаше остарял и недодялан. Може би най-лошият избор за дом ”, споделя той.

В резултат на това, Кембъл би трябвало да работи върху самолета няколко години, преди да може да се придвижи в него. Интериорът е скромен - с първичен душ, изработен от пластмасов цилиндър и диван за легло. През най-суровата част от зимата мъжът се отдръпва в Миязаки - град в Южна Япония със субтропично време, където има дребен апартамент. Но пандемията затруднява това и през последните три години той живее в 727 целогодишно.

Възнамерявайки да си сътвори дом аероплан и в Япония, през 2018 година той съвсем купува втора машина – 747-400, само че договорката се проваля в последния миг, тъй като самолетната компания взема решение да я резервира в употреба по-дълго от предстоящото.

Трябваше да спрем плана и той е на " стенд бай " до ден сегашен “, споделя той.

Кембъл постоянно има гости и даже предлага гратис настаняване в самолета, до момента в който през лятото е хазаин на по-големи публични събития.
Двоен фюзелаж
Ако смятате, че животът в аероплан е задоволително ексцентричен, какво ще кажете за живот в два? Това е проектът на Джо Акслайн, който има MD-80 и DC-9, настанени един до различен в имот земя в Брукшир, Тексас. Той живее в MD-80 повече от десетилетие – от април 2011 година, като възнамерява да обнови DC-8 и да го оборудва със зони за отдих, като кино и музикална зала. Той назовава огромния си проект „ Проект Свобода “.

„ Влагам по-малко от четвърт милион $ в целия план. Единственото нещо, което към момента остава, е електричеството “, споделя Акслайн, който има доста малко настоящи разноски, защото има земята и е построил личен бунар за вода и канализационна система. Години наред мъжът споделя самолета с децата си.

Децата към този момент ги няма, тъй че съм единствено аз. Живеейки в къща, имате доста пространство, само че то е чиста загуба. Имам задоволително място в самолета, даже баня и тоалетна. Единственото нещо, което ми липсва, са отварящи се прозорци. Отварям вратите, с цел да влезе чист въздух “, добавя той.

Акслайн също се интересува от Boeing 747 – животът в „ Кралицата на небесата “ е най-голямата фантазия на притежателя на самолетен дом, само че се отхвърли, когато се сблъска с разноските за доставка.

„ Самият аероплан коства към 300 000 $, само че разноските за доставка са 500 000 $. Половин милион $, единствено с цел да го преместите “, приключва той.
Направи си самичък аероплан
Има и други забележителни образци за самолети, превърнати в домове. Един от първите е Boeing 307 Stratoliner, в миналото благосъстоятелност на милиардера и кино режисьор Хауърд Хюз, който похарчи цяло положение за преустрояване на интериора, с цел да го трансформира в „ Летящ пентхаус “. След като беше развален от вихър, той беше трансфорат в екстравагантна моторна яхта и в последна сметка беше закупен през 80-те години от жителя на Флорида Дейв Дримър, който го реновира главно и го преименува на „ Космическият мъфин “. Дримър живя в хибридана самолет-лодка в продължение на 20 години, преди в последна сметка да го подари на Музея на въздуха във Флорида през 2018 година

Американският кънтри артист и член на Залата на славата в Нешвил Ред Лейн, който е имал минало на самолетен монтьор, е живял десетилетия в модифициран DC-8, който е избавил от сметището в края на 70-те години. Лейн, който умря през 2015 година, също не съжалява:

Никога, в никакъв случай не съм се събуждал на това място с желанието да съм някъде другаде “, разкри той в телевизионно изявление от 2006 година

Тези, които желаят да изживеят една или две нощувки в дома на самолета, имат няколко благоприятни условия под формата на хотели: в Коста Рика, хотел Costa Verde разполага с изцяло освежен Boeing 727 – с две спални и тераса с аспект към океана; в Швеция, Jumbo Stay е хотел, издигнат напълно в Boeing 747, ситуиран на територията на летище Arlanda в Стокхолм. И в случай че просто желаете да купонясвате, има различен Boeing 747, който може да бъде нает за събития с до 220 души, на летище Котсуолд в Англия, на към 100 благи западно от Лондон.

Хора, които са посещавали Брус Кембъл през годините, са проявявали интерес към този метод на живот, само че никой не трансформира фантазията си в действителност.

Мисля, че е много мъчно за хората. Няколко от моите посетители си потеглиха уверени, че желаят да живеят по този метод. Изпратих им подробни указания, с цел да им оказа помощ малко по малко, само че не са осъществили нито една от тях “, споделя той.

„ Но не позволявайте това да ви обезсърчава. Основният ми съвет е да го извършите. Не позволявайте на никого да разклати увереността ви. Разработете цялата логистика и просто го направете ”, заключи Кембъл.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg