След като ЕК предостави предложенията на Европейския съюз, правителствата могат

...
След като ЕК предостави предложенията на Европейския съюз, правителствата могат
Коментари Харесай

Излезе планът на ЕК за справяне с енергийната криза през зимата

След като Европейска комисия даде предложенията на Европейския съюз, държавните управления могат да обсъдят детайлностите по пакета, и вероятно да го одобрят на срещата на енергийните министри от Общността, планувана за 30 септември.

Такса върху приходите на електроцентрали, които не действат на газ

Проектопредложението включва понижение на приходите на производители на електрическа енергия, които не употребяват газ за генерирането й. Също по този начин ще се изисква от държавните управления на страните членки да насочат средства към намаляване на последствията за жителите и бизнеса от растящите сметки за сила.

 

В Европейски Съюз газовите централи постоянно дефинират цената на електрическата енергия. Електроцентралите, които не работят с газ, продават своята електрическа енергия на произлизащите от това високи цени - макар че не би трябвало да заплащат големите разноски за газ.

 

Брюксел желае да понижи всички " непотребни " доходи на вятърните, слънчевите, нуклеарните централи, както и тези на биомаса, сочат предложенията, които може да бъдат изменени, преди окончателното им приемане. 

 

Мярката ще приложи ценови предел върху приходите, получени от продажбата на мегаватчас електрическа енергия на пазара. Таванът на приходите ще бъде прилаган след уреждането на преводите с електрическа енергия, тъй че няма да повлияе директно на цените на европейската борсово търгувана електрическа енергия, написа още в плана. Изключение ще са приходите от схеми за държавно субсидиране.

 

Въглищните централи обаче няма да попаднат в обсега на ценовите предели, защото разноските им за гориво също са се нараснали внезапно.

 

" Солидарна вноска " от свръхпечалбите от фосилни горива

Компаниите, които са създали големи облаги от продажбата на изкопаеми горива на рекордно високи цени, ще бъдат задължени да допринесат финансово, с цел да оказват помощ на жителите и бизнеса, наранени от високите сметки, плануват още проектопредложенията на Европейска комисия.

 

Според тях страните членки ще вкарат краткотрайна " солидарна вноска " за петролни, газови, въглищни и рафиниращи компании, открити в Европейски Съюз. Те (фирмите) ще би трябвало да създадат вноски, възлизащи на една трета от своите " облагаеми непотребни облаги, осъществени през фискалната 2022 година ". 

Някои страни, измежду които и Италия, към този момент вкараха налог върху свръхпечалбите на енергийните компании. Брюксел планува въвеждане на минимална сходна ставка за всички страни от Евросъюза.

 

Намаляване на потреблението на електрическа енергия

Предложението включва и налагане на наложителна цел за страните да понижат потреблението си на електрическа енергия през задаващата се зима, с цел да подсигурят, че Европа има задоволително газ, с цел да издържи по-студените месеци.

По време на интервали на " пикови " цени на електрическата енергия, Европейски Съюз ще изисква от страните да лимитират потреблението на електрическа енергия с избран %, написа също по този начин в плана, който включва и доброволни цели за понижаване на потреблението на електрическа енергия. 

 

Осигуряване на незабавна ликвидност за енергийни компании

Държавите от Европейски Съюз също разпоредиха на Брюксел да сътвори " принадлежности за незабавна ликвидност ", с цел да помогне на енергийните компании, изправени пред възходящи потребности от обезпечения. 

Фирми за комунални услуги авансово продават сила, с цел да си обезпечат избрана цена, преди да бъде създадена силата, след което би трябвало да обезпечат паричен депозит, ако не изпълнят отговорностите си. Със покачването на цените на електрическата енергия обаче, компаниите би трябвало да отделят по-големи суми за депозитите, което визира тяхната ликвидност.

 

Представители на Европейски Съюз обявиха, че проектите за незабавна ликвидна поддръжка към момента се изготвят и евентуално ще бъдат оповестени по-късно.

В документ, оповестен от Европейска комисия предходната седмица, се означават някои варианти, които политиците от Брюксел изследват: " Приемане на по-широк набор от активи като поръчителство за задачите на маржиниране (финансово гарантиране), улеснение на трансформацията на поръчителство, банкови гаранции и (...) включване на държавни гаранционни схеми за подкрепяне на такива механизми за ликвидност ".

 

Без таван за цената на газа

В предложенията не попада таван на цената на газа. Някои страни от Европейски Съюз желаеха от Брюксел да предложи сходна мярка, само че не реализираха единодушие дали тя да се ползва за целия вносен газ, единствено за тръбния газ или за търговията на едро със синьо гориво.

Германия, Нидерландия и Дания се опълчват на общия таван на цените на газа, предупреждавайки, че това може да затрудни страните да привлекат доставки на конкурентни цени на международните пазари, и да заплаши енергийна сигурност на Европа през зимата.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР