След като два пъти се отлага въвеждането на електронна рецепта,

...
След като два пъти се отлага въвеждането на електронна рецепта,
Коментари Харесай

Е-рецепта от 1 май и генерици с молба до лекаря

След като два пъти се отсрочва въвеждането на електронна рецепта, тъй като част от лекарите не са били подготвени, от 1 май отпущането на медикаменти ще е единствено в електронна форма.

След като персоналният ви доктор ви е предписал лекарства, ще може да ги купите във всяка аптека против даване на ЕГН и датата на издадената рецепта.

По думите на Димитър Маринов, основен секретар на Българския фармацевтичен съюз, за пациента нищо не се трансформира.

Въпреки това на въпрос дали ще може да се прави генерична подмяна от фармацевта, секретарят уточни, че пациентът ще би трябвало да помоли персоналния си доктор да не изписва не съответното лекарство, а дейната съставна част, с цел да има избор в аптеката.

" Просто ще имате досие и всеки един доктор ще знае по какъв начин са ви лекували. Няма никакъв смисъл да ви изписват медикаменти на хартия, в случай че не ви би трябвало този документ, да вземем за пример, с цел да докажете, че сте взимали несъмнено лекарство. Например, със застрахователни цели ", изясни Миранов.

В уеб страницата на НЗОК със специфичен код или електронен автограф потребителите ще могат да виждат медикаментите, изписани им по Здравната каса. " Ако са ви изписани 3 медикаменти може да си вземете колкото желаете от където желаете, до момента в който рецепта има отминалост ", разясни той.

За незабавните медици и лекарите, които вършат домашни визити, да употребяват приложение на телефоните, с цел да може да издават електронни предписания.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР