След като днес стана ясно, че членове на Прокурорската колегия

...
След като днес стана ясно, че членове на Прокурорската колегия
Коментари Харесай

Ще се стигне ли до освобождаване на главния прокурор – бурни политически реакции

След като през днешния ден стана ясно, че членове на П рокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) са предложили предварително освобождение на основния прокурор Иван Гешев , не закъсняха и бурните политически реакции. 

" Всяко деяние би трябвало да бъде строго подчинено на законите и Конституцията на страната, тъй като противното, даже да е доста добре целесъобразно политически, ще внесе прецеденти, които по-късно ще отекват дълго време ", сподели ръководителят на Народното събрание Росен Желязков пред публицисти.

Желязков посочи, че не е осведомен с импортираното във Висш съдебен съвет искане. За поисканото предварително освобождение на основния прокурор публицистите попитаха ръководителя на Народното събрание директно след присъединяване му в среща с български евродепутати в зала " Запад " на Народното събрание.

" Считам, че сме длъжни да излъчим устойчиво ръководство, тъй като проблемите са толкоз огромни, че е безконтролно да отидем на нови избори със същия резултат ", разяснява още той.

Ние поддържаме отстраняването на основния прокурор Иван Гешев, съобщи пред публицисти в коридорите на Народното събрание заместник-председателят на парламентарната група на „ ИТН “ (ИТН) Филип Станев .

Станев напомни, че протестиращи български жители желаеха оставката на Иван Гешев като началник на държавното обвиняване още по време на митингите през 2020 година Според него, с днешното предложение на членове на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) за предварително освобождение на основния прокурор, кадровиците са се включили към настояването на протестиращите жители.  

„ Това, което през днешния ден се случи като събитие, удостоверява, че някои хора от Висш съдебен съвет мислят като българските жители. Ще следим този развой в развиване. Да се извършва волята на българските жители, когато тя е ясно изразена, демонстрира, че тези хора от Висш съдебен съвет са се включили към позицията на българските жители “, разяснява Станев. 

На въпрос на публицисти дали този ход ще докара до по-лесното сформиране на постоянно държавно управление, Станев уточни, че не може да даде отговор. „ Политиката не трябва да се бърка в правосъдната система “, уточни той. 

" Безспорно може да се стигне до премахване на основния прокурор ", разяснява в коридорите на Народното събрание депутатът от „ Продължаваме промяната – Демократична България “ Атанас Славов , по повод информацията, че членове на Висшия правосъден съвет (ВСС) са поискали предварително освобождение на основния прокурор Иван Гешев.

" След като е задействана цялата процедура във Висш съдебен съвет, откакто даже най-лоялните на Гешев членове на Висш съдебен съвет желаят неговата оставка, или ще се стигне до решение на Висшия правосъден съвет за неговото освобождение, или той ще бъде заставен да си подаде оставката, което несъмнено е един доста по-бърз механизъм ", разяснява Славов.

" За нас е необяснимо по какъв начин членове на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, които безусловно до през вчерашния ден подкрепяха основния прокурор, внезапно си сменят мнението и желаят неговото освобождение, сподели Славов. Депутатът попита дали не става дума за политическа договорка. Очевидно участващите в политическата договорка сега водят договаряния за сформиране на държавно управление с първия мандат, сподели той.

Иван Гешев трябваше от дълго време да напусне това място , тъй като е неспособен за този пост, разяснява Славов.

Оттук нататък, не просто освобождението на Гешев, което би трябвало да се случи несъмнено, само че и смяната на конституционните правила за отчетност и отговорност на основния прокурор, както и приемането на Закона за следствие на основния прокурор, са значимите тематики, добави депутатът.

Необяснимо е по какъв начин по този начин ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи реализираха съглашение за махането на основния прокурор за един ден. Това за нас е доказателство за политизация. Гешев към този момент им пречи да осъществят своята визия за ръководство на страната, съгласно Атанас Славов.

Според водача на " Възраждане " Костадин Костадинов не може отстраняването на основния прокурор Иван Гешев да е поради образуването на постоянно държавно управление. 

" Процедурата за премахване на основния прокурор беше задействана два пъти без триумф ", сподели Костадинов. " Видяхме, че това не съумя два пъти. Ако се резервира същото статукво във Висш съдебен съвет, а то е същото, и в случай че няма някаква подмолна смяна, за която ние към момента не знаем, не би трябвало да има по-различен резултат ", съгласно Костадинов.

Остава да забележим какво ще бъде гласуването в последна сметка, добави той.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР