След като днес достигнаха и КабулЕвакуират чужди граждани от столицатаПрезидентът

...
След като днес достигнаха и КабулЕвакуират чужди граждани от столицатаПрезидентът
Коментари Харесай

Талибаните взеха цял Афганистан

След като през днешния ден доближиха и Кабул
Евакуират непознати жители от столицата

Президентът Ашраф Гани избяга в Таджикистан

Талибаните оповестиха, че са открили надзор над цялостен Афганистан, откакто през днешния ден в светкавична атака съумяха да обкръжат и столицата Кабул, съобщи Ройтерс.

Нямаше данни за сражения за града. Същевременно бе обявено, че в президентския замък се водят договаряния с подкрепяното от Запада държавно управление за спокойно предаване на властта и сформиране на временен кабинет.
Макар талибаните да приканиха формалните представители на властта да не напущат Кабул и страната, президентът Ашраф Гани избяга. Според локални медии той е отпътувал за прилежащ Таджикистан, като тази информация бе доказана и от таджикски медии. Официално местонахождението му не бе оповестено от съображения за сигурност.

На този декор тече трескава евакуация на дипломати и други задгранични жители от Афганистан.

Служителите в американското посолство в Кабул бяха отведени с хеликоптери до летището, откъдето да изоставен страната. Късно следобяд бе обявено, че ръководещият US посолството Рос Уилсън също е отведен от задачата до летището в Кабул, като е отнесъл със себе си и националното знаме, което до преди няколко часа се вееше над постройката на посолството.

Русия от своя страна разгласи, че не вижда потребност да изтегля чиновниците от своето посолство в Кабул. Негов представител уточни, че Москва е подготвена да сътрудничи с преходното държавно управление на Афганистан и уточни, че обстановката в Кабул е „ малко напрегната, само че в града няма никаква война”.

НАТО от своя страна разказа ситуацията в Афганистан обстановката като „ изискваща по-спешни дейности, след като и да е било”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР