След като десетилетия наред стоеше настрана от военни блокове, Финландия

...
След като десетилетия наред стоеше настрана от военни блокове, Финландия
Коментари Харесай

Исторически обрат: Какво показва очакваното приемане на Финландия и Швеция в НАТО

След като десетилетия наред стоеше настрани от военни блокове, Финландия разгласи през вчерашния ден своята кандидатура за НАТО, а Швеция може да я последва. Причината - опасенията на двете страни от Русия след нашествието в Украйна.

Исторически поврат

Десетилетия наред множеството шведи и финландци подкрепяха дългогодишната политика на страните си за неприсъединяване към военни съюзи.

Руската инвазия в Украйна, почнала на 24 февруари, докара до фрапантен поврат, по-специално за Финландия, която има 1300-километрова граница с Русия.

Макар от 20 години поддръжката за интеграция в НАТО да варираше сред 20 и 30 %, най-новите социологически изследвания сочат, че през днешния ден повече от 70 % от финландците и повече от 50 % от шведите поддържат присъединението.

В двете страни доста партии или към този момент са трансформирали, или са напът да трансформират позицията си по въпроса.

Във финландския парламент голямо болшинство от минимум 85 % от депутатите поддържат присъединението към НАТО.

В Швеция Социалдемократическата работническа партия, която обичайно се противопоставяше на присъединението към НАТО, разгласи през вчерашния ден, че дава зелена светлина, отваряйки пътя за кандидатстване за участие на страната в пакта.

Неутралитет и необвързване

Отстъпена от Швеция на Русия през 1809 година, Финландия прогласи независимостта си от Русия по време на болшевишката гражданска война през 1917 година

Нападната от Съветския съюз през 1939 година, страната безстрашно се съпротивлява по време на трите месеца на " зимната война ". След възобновяване през 1941 година на спора Финландия е принудена да подпише помирение след три години на боеве.

Според клаузите на контракта за " другарство ", подписан през 1948 година под натиска на Москва, финландските ръководители примат да останат отвън западното съдействие в региона на защитата под формата на насилствен неутралитет, станал прочут в историята като " финландизация ".

Страната избягна участта да стане спътник на Съветския съюз, само че остана под зоркия взор на Москва във връзка с външната си и отбранителна политика.

След разпада на Съветския съюз Финландия се причисли към Европейския съюз (1995 г.) и програмата " Партньорство за мир " на НАТО, само че публично остана военно необвързана.

Швеция на собствен ред поддържа от близо две епохи публична политика на неутралитет, наследена от епохата след Наполеоновите войни, и по-специално по време на двете международни войни.

Макар да взе участие във военните задачи в Афганистан или по-отскоро в Мали, страната не е влизала във война от спора си с Норвегия през 1814 година.

През 90-те години на предишния век шведската политика на неутралитет е изменена на военно необвързване, " целящо да разреши " неутралитет при положение на война.

Оставайки отвън НАТО, двете страни построиха по-тесни връзки с алианса, който към този момент ги възприема като двете най-близки страни нечленки.

Двете страни участваха също в задачи на НАТО на Балканите, в Афганистан и в Ирак, както и в многочислени взаимни учения.

Армиите: Мащабни запаси във Финландия и реинвестиране в Швеция

По време на Студената война Швеция и Финландия отделяха обилни средства (съответно 4 и 5 % от БВП) за армиите си, разследване от неналичието на военни съдружници.

С изгубването на руската опасност и двете страни понижиха разноските си, само че Финландия поддържа забележителен брой наборни бойци и резервисти.

Със своите 5,5 милиона поданици Финландия може да разчита по време на война на войска от 280 000 изцяло боеспособни бойци, както и на 600 000 резервисти, което е забележителна военна мощност за една европейска страна.

Професионалната й войска обаче не наброява повече от 13 000 бойци, въпреки всяка година да привиква 22 000 наборници.

Швеция понижи финансирането на армията си Разходите й за защита, възлизащи през 1990 година на 2,6 % от Брутният вътрешен продукт, спаднаха до 1,2 % през 2020 година Страната обаче стартира да трансформира тази наклонност след анексията на Крим от Русия през 2014 година

Задължителната военна работа, анулирана през 2020 година, беше още веднъж отчасти възобновена през 2017 година В момента шведската войска наброява близо 50 000 военнослужещи, половината от които са резервисти.

Двете страни оповестиха обилни вложения в армиите си след началото на съветската инвазия в Украйна.

(от БТА)
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР