След като десетилетия наред не се разработват, мините постепенно се

...
След като десетилетия наред не се разработват, мините постепенно се
Коментари Харесай

Наводнени и забравени – ще има ли нов живот за закритите въглищни мини

След като десетилетия наред не се създават, мините последователно се наводняват. Затоплена от земята, тази вода предлага едно решение за рандеман на възобновима сила. Водата може да се изпомпва и употребява за топлофициране на здания в околните региони, написа Euronews.

С почти 2 милиарда кубически метра топла вода - колкото една четвърт от размера на езерото Лох Нес - геолозите считат, че шахтите на английските рудници крият един от най-големите източници на чиста сила, която от десетилетия стои неизползвана.

„ Възстановяването на топлота от водата в изоставените рудници и въглищни мини е вълнуваща опция за генериране на нисковъглеродно, несъмнено отопление “, споделя Гарет Фар, началник на отдела за отопление и нововъведения във въгледобивната администрация.

Използването на топлината от водата в мините има и спомагателното предимство, че ще подтиква стопанските системи на някои от общностите, наранени най-тежко от прекъсването на въгледобива. Друго преимущество е, че стоплянето работи целогодишно, без да се въздейства от сезоните.

Интерактивна карта на английската...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР