След като депутатите събраха кворум при втория опит, те приеха

...
След като депутатите събраха кворум при втория опит, те приеха
Коментари Харесай

На първо четене: без финансиране от чужбина за заплати на свещенослужители

След като депутатите събраха кворум при втория опит, те одобриха на първо четене двата плана за промени в Закона за вероизповеданията, който провокираха съществени рецензии от евангелистите, Мюфтийството, Светия синод и католиците.

Миналата седмица поради препоръчаните текстове се стигна дори до незабавна среща сред патриарх Неофит, Бойко Борисов и вносители на поправките, на които премиера обеща на духовниците заплати като на учителите. А депутатите дадоха обещание промени сред двете четения. 

Единият план е на " Обединените патриоти ". Днес той събра 106 гласа " за ", 2 " срещу " и 25 " въздържал се ". Другото предложение за промени в закона е на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи и беше подкрепено от 136 народни представители, а двама се въздържаха. В законопроектите има общи или сходни текстове. Едно от тях е, че и в двата се не разрешава финансиране извън за заплати във вероизповеданията.

Срокът за промени сред двете четения на законопроектите ще бъде допустимо най-дългия - 21 дни. Ще бъде основана и работна група. Целта е да бъдат чуди терзанията на другите вероизповедания и да потърси консенсус. 

" Страната ни прави извънредно значима стъпка. В момента изменящата се среща за сигурност в цяла Европа докара до сериозна смяна в законодателството, обвързвано с вероизповеданията и метода на финансирането им ", разяснява ръководителят на ГЕРБ Цветан Цветанов преди гласуването. Той не пропусна да подчертае, че водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, която е подписала единия план, не е в залата по време на дебатите. Нямало я и при срещата със Синода. 

От Движение за права и свободи пък желаеха промените да не се трансформират в инструмент за опълчване, а в подобен за обединение. Председателят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ разгласи, че в плана, под който се е подписал,  се планува по-голяма ангажираност на религиозните общности в публичния живот на страната и изложение на мнения по планове и административни актове. " Според нас това ще усъвършенства изискванията и средата на разговор ", акцентира той. 

Социалистите пък желаеха прецизиране сред двете четения на плановете. " Нека отсеем сухото от суровото ", разяснява депутатът от левицата Николай Тишев. Той акцентира, че би трябвало да се противодейства на радикалния ислям, само че не и да се пречи на обичайните вероизповедания.

ГЕРБ и опозицията: Дарения от чужбина - единствено след позволение

Според плана вероизповеданията могат да поличават дарения за целеви обществени помощи и поправки от чужбина, само че единствено след позволение от Дерекция " Вероизповедания " към Министерския съвет. Забранява се обаче приемането на пари извън за заплати на свещенослужителите. Такова предложение има и в текста на " Обединените патриоти ". Целта на ГЕРБ и опозицията била по този начин да се ограничи от вероятно присъединяване на непознати жители в религиозни служби. 

Текстовете предвижат записаните вероизповедания да вършат финансови доклади за всяка минала календарна година. А тези, които имат държавна дотация, ще бъдат проверявани от Сметната палата.  Държавна дотация се дава на вероизповеданията, към които принадлежи не по малко от 1% от популацията на страната на база на самоопределението от последните избори.

Сумата за субсидиране се отделя ежегодно с държавния бюджет на страната. Тя ще се разпределя на базара на това какъв брой хора са се самоопределили като изповядващи даденото изповедание и ще е по на 10 лева на човек. Сумата обаче не може да бъде повече от 15 млн, лв.. Това е и един от главните проблеми съгласно Синода. От БПЦ акцентират, че по този начин мохамеданите ще получат цялостния размер на дължащата им се дотация – т.е. 577 139 лева, само че при 4 374 135 милиона православни, в случай че няма прагът от 15 000 000 лв., на тях биха им се полагали 43 741 350 лв.. 

Проектът планува управлението на съответното изповедание пък ще би трябвало до края на януари всяка година да направи систематизиране на дотацията - за настоящи и за финансови разноски. Разпределението би трябвало да бъде показано на дирекция " Вероизповедания " към Министерски съвет с декларация.

Сумата, избрана за настоящи разноски, ще би трябвало да се употребява целево - за покриване на разноски, за хонорари на свещенослужители и чиновници на религиозните институции, за техни просветителни действия и за поддръжка на гробищни паркове. Самата тя ще се изплаща от дирекция " Вероизповедания " на Министерския съвет и ще се дава на 4 елементи - до 30 април, 30 юни и 30 септември ще се изплаща по 20 % от общата сума, а до 20 декември пък останалите 40 на 100.

Частта от дотацията, избрана за финансови разноски са за строителство и ремонт на храмове, манастири и прилежащите им здания, на духовни учебни заведения и духовни. Парите, отделени за това ще се съхраняват и разходват посредством сметка за непознати средства на Министерския съвет.

Предложенията на Оперативна програма - проповеди единствено на български, свещенослужителите получават най-вече междинна учителска заплата

Измененията на " Обединените патриоти " имат детайл, сходен на обещанието на премиера заплатите на духовниците да са като на учителите. Текстовете плануват месечните заплати на свещенослужителите да не могат да надвишават междинното заплащане на педагогичен експерт, а на другите чиновници в религиозните общности не би трябвало да е повече междинната заплата на чиновниците в публичния бранш.

И Оперативна програма предлага да се забрани финансиране от чужбина за заплати за свещенослужители, както и за активността на вероизповеданията. Могат да получат подаяние или завещание на имущество от чужбина, само че би трябвало да уведомят отрасловата дирекция към Министерски съвет и Сметната палата. Ако не го създадат - следва санкция. Вероизповеданията ще би трябвало да заявяват и всяко едно подаяние или заместничество на имущество от юридически лица в страната. Вероизповеданията имат проблем и с това. Според Светия синод " даренията в Църквата са надълбоко персонален акт ".

Освен това концепцията на " патриотите " е записаните вероизповедания да заявяват пред Сметната палата банковите си сметки в страната и чужбина. Това също провокира остри рецензии, тъй като съгласно Синода " тази норма е жестоко тъпчене на конституцията и груба интервенция в отделените от страната религиозни институции ".

Те оферират субсидиране, сходно на предлагането на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. Отново за дотация ще би трябвало най-малко 1% от хората да са се самоопределили като изповядващи даденото изповедание на последното национално броене. Ако не стигат парите - изплащането ще е съразмерно по отношение на деклариралите принадлежността си за другите вероизповедания.

" Обединените патриоти желаят още, както до момента, при осъществяване на богослужението и на другите ритуали да може да се употребява различен език съгласно традицията на религиозната общественост, само че оферират за проповедите и във всички останали случаи се употребява наложително български език.

Текстовете на " патриотите " дефинират кои хора и при какви условия могат да са проповядващи духовници. Това би трябвало да са " български жители, приключили учебното и висшето си обучение в България ". Религиозните общности нямат право да разпореждат проповеди на духовници от чужбина. Изключение се позволява, когато е било направено координиране с дирекция " Вероизповедания " на Министерския съвет. Такова координиране ще би трябвало и при присъединяване на чужденци и при действия за набиране на пари. Предвидени са и санкции при неспазване на тези правила. 

Предвидено е и експулсиране на непознати проповедници, в случай че те нарушават закона
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР