След като депутатите гласуваха да бъдат опростени всички дългове към

...
След като депутатите гласуваха да бъдат опростени всички дългове към
Коментари Харесай

Привилегия на Мюфтийството - ползва сграда на МОН в нарушение на волята на дарител

След като депутатите гласоподаваха да бъдат опростени всички задължения към страната на Мюфтийството, стана ясна и друга скандална привилегия, която употребява религиозната организация.
По данни на финансовото министерство общата сума на отписаните задължения възлиза общо на 8 267 000 лева, само че от тях към 8 млн. лева са насъбрани само от Главното мюфтийство.
Сградата, в която се обитава през днешния ден Главното Мюфтийство, е била дарена от патриотичен българин за просветителни потребности . Използването й от Главното Мюфтийство е в нарушаване на волята на донора – Димитър Станишев, който я подарява за безконечни времена на Министерството на образованието, съобщи БГНЕС.
Триетажната къща е архитектурен шедьовър в центъра на София и се намира на ъгъла сред улиците „ Братя Миладинови “, „ Пиротска “ и бул. „ Стефан Стамболов “, което е на метри от Женския пазар.
Някога тя е принадлежала на известния български бизнесмен Димитър Станишев и неговата брачна половинка от австрийски генезис Луиза. Той е роден през 1861 година в Галичник, което тогава се намира в рамките на Османската империя, а през днешния ден е в Северна Македония.
Възпитаван от чичо си – българският митрополит Партений Нишавски, до края на живота си Димитър Станишев остава надълбоко съпричастен към ориста на Македония . Той взема присъединяване в Сръбско-българската война през 1885 година, а по-късно стартира работа благоустройственото министерство. През Първата международна война е ръководител на Спомагателния комитет за прехраната на Галичник и покрайнината.
През 1920 година т ой подарява къщата си в София „ за безконечни времена “ на Министерство на просветата . По някаква причина актът на подаяние се оказва незаконосъобразен и след дълга кореспонденция, дарението е признато със Закон от Народното събрание на 18 февруари 1931, обнародван с декрет номер 38 на Цар Борис III в брой 282 на Държавен вестник на 20 март 1931 година, демонстрира информация на БГНЕС в архивите.
Волята на Димитър Станишев е да се образува дарителски фонд, който да подкрепя със стипендии небогати възпитаници и студенти от Македония и Западните околности .
Предвидено е раздаването на стипендиите да стартира тогава, когато приходите от наеми на къщата доближат 300 хиляди лева, а в разнообразни години наематели са Френско-българската комерсиална банка, лекарски кабинети и магазини. За този си жест той е награден персонално от цар Борис ІІІ /1918-1943 г./.
Не по-малко благородна е и брачната половинка му Луиза. Тя е родена в австрийския град Грац и е католичка, само че, запознавайки с Димитър Станишев, приема православната религия. Дори взема присъединяване във войните като милосърдна сестра, за което е наградена с орден на Българския червен кръст.
Дотук свършва позитивното в цялата история. Незнайно по какъв метод апетитният парцел в центъра на столицата се оказва в ръцете на скандалното сдружение „ Софийски парцели “. Разследване на „ Биволъ “ откри, че през 2001 година парцелът е продаден на Главното Мюфтийство за сумата 544 920 лева . Справките демонстрират още, че на няколко пъти постройката е била ипотекирана, залагана и даже запорирана поради дейности на притежателя.
Тук без отговор остава един значим въпрос – по какъв начин по този начин къщата на Станишеви от Министерство на образованието се е озовала внезапно в ръцете на „ Софийски парцели “? Освен това е значимо да се знае и кой е взел решението да я продаде , тъй като това е нарушаване на дарителската воля , която всъщност е неприкосновена.
Опирайки се на обстоятелствата би трябвало да споменем, че за интервала 24 юли 2001 – 17 юли 2003 министър на образованието е Владимир Атанасов от Национална движение „Симеон Втори".
Това е историята, която демонстрира по какъв начин Главното мюфтийство се обитава в парцел на изтъкнат българско родолюбец. На този декор идва и телевизионното изявление на началника на кабинета на ръководителя на Висшия мюсюлмански съвет Недим Генджев – Николай Панков. Според него Главното мюфтийство има 4700 парцела и доход над 30 млн. лева на година от наеми и ренти
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР