След като депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян

...
След като депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян
Коментари Харесай

Властта натиска Лукойл за още пари в бюджета

След като депутатът от ГЕРБ и някогашен енергиен министър Делян Добрев подвигна медиен звук предходната седмица и съобщи, че ще предложи да отпадне дерогацията за импорт на съветски нефт, през вчерашния ден имаше незабавна среща на партиите от ръководещата сглобка и Движение за права и свободи.
По-късно се разбра, че дерогацията въпреки всичко остава, само че под изискване - рафинерията " Лукойл - Нефтохим " в Бургас да внесе изключителни налози в рназмер на 1,5 милиарда лева, от които до края на годината - над 500 млн. лева Това заяви персонално съпредседателят на парламентарната група на Движение за права и свободи Делян Пеевски.
Ако парите не бъдат импортирани до седмица, ГЕРБ и Движение за права и свободи ще внесат в Народното събрание предложение за анулация на дерогацията за импорт на съветски нефт.     " Нека " Лукойл " да ни чуят ясно в това, да не мислят, че няма да си заплащат налозите в България ", размаха пръст Пеевски.
По-късно в Благоевград министър председателят Николай Денков пък разяснява, че предлагането да се анулира дерогацията е невероятно. По думите му това значи рафинерията да няма нефт след 10-15 дни, когато се изчерпат запасите и запасите. Делян Добрев от ГЕРБ добави след срещата, че Народното събрание ще упорства изпълнителната власт да събере от " Лукойл " други 1 милиарда лева, с които да обезщети потребителите на горива.
Според признатия през януари закон 70% от разликата сред цената на съветския петрол " Уралс " и сорта " Брент " би трябвало да влиза във фонда за енергийна сигурност и да се връща на потребителите под формата на обезщетения.
В началото на август била направена калкулация какъв брой лв. не е внесъл " Лукойл ", защото до момента законът не се извършва, се оказа, че сумата е 622 млн. лева
" Разделени на потреблението на горива в страната това прави по 0,73 лева, които хората трябваше да получат за всеки литър бензин или дизел от януари ", пресметна Добрев, представен от Българска телеграфна агенция.
Пеевски заяви, че ГЕРБ и Движение за права и свободи ще внесат законово изменение, с което да слагат под ръководство на Държавната организация " Държавен запас и военновременни ресурси " базите за предпазване на горива на " Лукойл ".
" Искаме да освободим България от монопола върху базите за предпазване на " Лукойл ", разяснява Пеевски.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР