След като Бразилия губи финала на Световното първенство през 1950

...
След като Бразилия губи финала на Световното първенство през 1950
Коментари Харесай

10 неща, които може би не знаете за Пеле

След като Бразилия губи финала на Световното състезание през 1950 година от Уругвай, 9- или 10-годишният Едсън Арантес до Насименто, по-известен като Пеле, дава заричане на посърналия си татко. „ Спомням си, че на смешка му споделих: „ Не плачи, баща – ще печеля Световната купа за теб “, спомня си Пеле пред FIFA.com през 2014 година Осем години по-късно през 1958 година неговата така наречен смешка става действителност, когато печели първата от своите рекордни три международни трофеи.

Така стартира шеметната кариера на Пеле – именитият бразилец, считан от мнозина за най-великия футболист на всички времена, който умря на 82-годишна възраст.

Обявен за Играч на века от FIFA през 2000 година, Кралят на футбола е единственият състезател, спечелил три пъти Световната купа, вдигайки трофея през 1958, 1962 и 1970 година Носител и на международен връх 1281 гола в 1363 мача по време на 21-годишната си кариера, в това число 77 гола в 92 мача за страната му.

За Пеле се е писало и говорило доста, само че ето 10 неща, които може и да не знаете за него:
Кръстен е на Томас Едисън
Баща му Жоао Рамос, също футболист, и майка му Дона Селесте кръщават сина си Едсън не на някой родственик, а на великия американски откривател и бизнесмен Томас Едисън. „ Електричеството преди малко бе вкарано в моя роден град в Бразилия, когато се родих “, спомня си Пеле, който е родом от Трес Корасойнс.

Що се отнася до прякора Пеле, бразилецът дълго време се е смущавал от него.

Бях в действителност горделив, че съм кръстен на Томас Едисън и желаех да бъда именуван Едсън “, написа той в публикация за Guardian от 2006 година „ Мислех, че Пеле звучи извънредно. Беше неуместно име. Едсън звучеше доста по-сериозно. “

Спортната легенда не е изцяло сигурен от кое място произлиза прозвището, с което е международно прочут, само че най-вероятното пояснение е, че прякорът му е даден от съученици, тъй като е произнесъл неправилно името на един от футболните съотборници на татко си: Васко де Сао Луренко, вратар, прочут на галено като „ Bilé “.

„ Когато някой кажеше „ Хей, Пеле “, аз крещях в отговор и се ядосвах. Веднъж ударих съученик поради това и си навлякох двудневно премахване “, написа още футболистът, който с времето се сдобрява с прозвището си и стартира да го харесва.
Беден, само че изобретателен
Израснал в беднотия, Пеле практикува уменията си за дриблиране с чорап, препълнен с парцали, когато родителите му не могат да си разрешат да му купят същинска футболна топка. Когато е на 6 години, фамилията се реалокира в по-голям град в Южна Бразилия. Там той лъска обувки и продава печени фъстъци пред киносалоните, с цел да завоюва пари за футболна топка.

Тъй като не можел да си разреши обувки обаче, постоянно играел необут, а приятелите му най-после образували тим, наименуван Shoeless Ones (Без обувки). По-късно се появява обособена игра с боси крайници, станали известни като „ pelada “, за която се счита, че е кръстена на Пеле.
Неизгодният първи контракт
На 15 години Пеле подписва първия си контракт със Сантос през 1956 година, като печели единствено 10 $ на месец. Според ESPN той е употребявал заплатата си, с цел да купи на майка си газова печка, макар че в града им не е имало газопреносна мрежа до домовете.

По-късно той подписва тригодишен контракт за 7 милиона $ с Ню Йорк Космос през 1975 година, което го прави най-добре платеният екипен състезател в света по това време. New York Times обаче пресметна, че 2 милиона $ от договорката са отишли за налози. „ Той ще заплаща личните си налози, тъкмо като всеки американец “, изяснява вицепрезидентът и общоприет управител на Cosmos Клайв Тойе през 1975 година, съгласно изданието.
Той е бразилско национално богатство – безусловно
След като Пеле извежда националния тим на Бразилия до първата победа на Световната купа през 1958 година, европейски клубове като Реал Мадрид, Ювентус, Интер Милано и Манчестър Юнайтед стартират да ухажват изгряващата звезда. За да предотврати отиването му в непознати тимове, бразилският президент Жанио Куадрос афишира Пеле за национално богатство през 1961 година

„ Е, първо за мен беше чест. Но заплащам налог върху приходите като всеки различен “, пошегува се Пеле пред Esquire през 2016 година „ Бях поканен – имах няколко оферти да играя в Европа. За Реал Мадрид, за Милан, за Байерн Мюнхен. Но по това време нямахме прекалено много бразилски играчи отвън страната. Бях доста благополучен в моя тим Сантос. Нямах предпочитание да играя отвън страната. “
Два върха на Гинес
До края на кариерата си Пеле печели три Световни шампионати по футбол с Бразилия (през 1958, 1962 и 1970 г.), което му носи най-вече победи от всеки различен състезател. Разбира се, това е единствено един от многото върхове, които той чупи на футболния терен.

Четирите гола, маркирани от Пеле в професионалния му дебют през 1956 година, единствено сложиха началото на общите 1283 попадения, които той натрупа през годините. Въпреки това има спор по отношение на този връх на Гинес, защото се твърди, че футболистът в действителност е вкарал повече от 500 от тези голове в „ неофициални другарски срещи “, а не в професионално съревнование.
Хенри Кисинджър го убеждава да играе в Съединени американски щати
След като Пеле се отдръпна от бразилския народен тим и Сантос през 1974 година, някогашният държавен секретар Хенри Кисинджър пътува до Сао Пауло, с цел да го убеди да се върне към играта, като влезе в състава на Ню Йорк Космос.

Според описа на бразилеца, Кисинджър го поканил на среща в едно кафене, разказал му, че играта занапред навлиза в страната му и го попитал:

Бихте ли желали да ни помогнете да разпространяваме футбола в Съединените щати? “

Пеле, който не приказва британски по това време, възкликнал единствено с „ Боже мой “.

Преди да подпише тригодишен контракт на стойност 7 милиона $ с Ню Йорк Космос, Кисинджър му е изпратил депеша, която гласи: „ Ако решите да подпишете контракт, сигурен съм, че престоят ви в Съединените щати ще способства доста за по-тесни връзки сред Бразилия и Съединените щати в региона на спорта.
(Временно) стопира война
Кисинджър означи в публикация в Time от 1999 година, че двете враждуващи страни в гражданската война в Нигерия афишират 48-часово преустановяване на огъня през 1967 година, с цел да може Пеле да изиграе показателен мач в столицата Лагос.

„ Бяхме помолени да изиграем другарски мач против Бенин Сити по средата на революция, само че Сантос беше толкоз обичан, че се споразумяха за преустановяване на огъня в деня на мача. Стана прочут като денят, в който „ Сантос спря войната “, написа Пеле в Twitter през 2020 година
Приятел с Нелсън Мандела
Пеле приключва фамилна отмора, с цел да взе участие в благотворителния мач през 2007 година „ 90 минути за Мандела “ в чест на 89-ия рожден ден на южноафриканския президент. По време на взаимна конференция Пеле подари на Мандела фланелка с подпис, която последният назова „ скъп подарък “, който ще обича до края на живота си.

Той бе мой воин, мой другар, а също и мой сателит в нашата битка за хората и за международния мир “, написа Пеле в Twitter след гибелта на Мандела през 2013 година, като също по този начин назова водача „ един от най-влиятелните хора “ в живота си.
Последният професионален мач
През октомври 1977 година Пеле взе участие в последния си професионален мач в показателен дуел сред Ню Йорк Космос и Сантос Ф.К. пред 77 000 фенове – в това число Мохамед Али – на стадион Джайънтс в Ню Джърси. Той изигра първото полувреме на мача за Сантос, като вкара един гол, а по-късно смени фланелката и игра за Космос през второто полувреме.

Космос печели мача с краен резултат 2-1.
Посветен е в рицарство от кралица Елизабет II
Въпреки че не е от английски генезис, кралица Елизабет II дава на Пеле почетната купа Рицар-командир на Британската империя (KBE) през 1997 година за неговата филантропична активност и активизъм. Започвайки през 1994 година, Пеле служи като Шампион за спорта на Организацията на обединените народи за обучение, просвета и просвета и Посланик на благосклонност за УНИЦЕФ, създавайки акции като набиране на средства за деца в потребност през 1996 година и Мачът на огнището през 2000 година

Винаги ще го помня “, туитна той през 2020 година във връзка почетното си рицарско звание. „ Благодаря на целия английски народ за тяхната обвързаност. “

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинфутболист Пеле прякор Томас Едисън кариера върхове Световна купа Елизабет II рицар ПоследниНай-четениЛюбопитно 32 10 неща, които може би не знаете за Пеле Пазари 244 Цените на петрола в края на 2022 година: Какво следва през 2023 година? Бюджет и финанси 528 Оптимизмът за българската стопанска система изненадващо пораства Регулации 344 Правителството дефинитивно отсрочи повдигането на тол таксите Пазари 5214 „ Това е изгубване на криптото “: Пътят към нулата е неминуем Бюджет и финанси 3710 Официално минималната заплата става 780 лева от 1 януари Любопитно 2732 Древният Деринкую: Скритият под земята град в Турция Енергетика 2567 Путин подписа указа против ценовия таван на съветския нефт Всички новиниОще от ЛюбопитноВиж всичкиДревният Деринкую: Скритият под земята град в ТурцияКои страни избират китайските туристи?Банката на Англия сподели първите банкноти с лика на Чарлз IIIАмерикански режисьор снима „ най-красивия голф клуб в света “ в България Следвай ни в обществените мрежи
RSS Получи последните вести на пощаЗапиши меИкономикаБюджет и финансиЕвропариИнфраструктураЕнергетикаТранспортЗемеделиеТуризъмПазар на трудаБизнесКомпанииИндустрии Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР