След като беше почти напълно изтровена през пролетта на 2017

...
След като беше почти напълно изтровена през пролетта на 2017
Коментари Харесай

Възстановена е колонията от белоглав лешояд в Кресненското дефиле

След като беше съвсем изцяло изтровена напролет на 2017 година, колонията от белоглави лешояди в Кресненското дефиле стартира постепенно да се възвръща. Над 30 птици бяха убити от трудно и дълготрайно тровене от нелегално заложена отрова за вълци. Десетки други животни - диви прасета, лисици, язовци и гарвани също станаха жертва. За малко не пострадаха и природозащитниците, които в първия миг работеха за избавяне на птиците без да са наясно, че са били в контакт със мощна отрова, оповестиха от Фонда за дивата флора и фауна.

За година, в която бяха положени големи старания от екипа на Фонд за дивата флора и фауна, колонията в Пролома стартира да се възвръща. През пролетта на 2018 в региона се следят към 25 непрекъснато пребиваващи лешояди. Преди дни беше документирано излюпването и на първото малко за годината и четвърто за новата история на типа в Дефилето. През 2011 беше излюпено едно малко, само че то не оцеля, а 2016 бяха излюпени и отгледани две дребни след 50-годишно неявяване на типа в региона. С това възобновяване на белоглавия лешояд в Кресненското дефиле беше признато за осъществено.



Малкото белоглаво лешоядче наподобява добре и се храни постоянно от своите родители в гнездото. Грижите за птиците са подкрепени от Програма Лайф+ на Европейския съюз и плана "Нов живот за лешоядите ". Фонд за дивата флора и фауна и Сдружение с нестопанска цел Зелени Балкани работят възобновяване на белоглавия и черния лешояд в Кресненското дефиле пролом и Стара планина. Изпълняват се действия по подкрепяне на тези и свързани с тях типове и в съдействие с държавни и общински институции.

За попречване на закани като противозаконното залагане на токсини, в ход е стратегия за стартирането на повече "лешояди-шпиони " с GPS предаватели, които да алармират бързо за проблеми и закани, допълват от Фонд за дивата флора и фауна.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР