След като българският премиер Бойко Борисов и министърът на външните

...
След като българският премиер Бойко Борисов и министърът на външните
Коментари Харесай

Реакциите след отказа на Борисов да се срещне с Георге Иванов

След като българският министър председател Бойко Борисов и министърът на външните работи Екатерина Захариева отхвърлиха да се срещнат с македонския президент Георге Иванов, н е закъсняха и политическите реакции по въпроса. Президентът н а западната ни съседка е у нас по покана на президента Румен Радев . По-рано денем държавната пресслужба заяви, че представителите на родната изпълнителна власт отхвърлят да се срещнат с Иванов.  
 

Тази седмица министър председателите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас реализираха консенсус новото име да е Република Северна Македония. Вчера президентът Георге Иванов обаче съобщи в послание, че няма да подпише контракта, като сподели, че преговорният развой бил " безконтролен и непрогледен " и той няма да легализира " политически противозаконни постройки ". Преди да показа тези си усещания през вчерашния ден Иванов организира рекордно къса среща от две минути с министър-председателя Заев и македонския първи посланик Никола Димитров. Днес Иванов е у нас и бе посрещнат от президента Румен Радев , само че няма да има среща с Борисов и Захариева.
 Десислава Радева и първата дама на Македония в морски нюанси БГНЕС

 
" Не желаеме да се намесваме във вътрешните работи на нашата прилежаща страна . Нашата позиция е кардинална и ясна, к акто и на цялата интернационална общественост. Ясна е и позицията на президента на Република Македония. Българското държавно управление не вижда смисъл да бъде употребявано във вътрешнополитическите диспути в Скопие. Ключова за бъдещото развиване на нашата прилежаща страна е интеграцията в Европейски Съюз и НАТО и тя не трябва да бъде поставяна под въпрос ", обясниха от Министерски съвет.
 Кристиан Вигенин Кристиан Вигенин/БГНЕС, архив-->
Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия с мята решението на държавното управление в интервенция във вътрешния спор в западната ни съседка. " Струва ми се, че това е една много директна интервенция в един вътрешен спор в Република Македония ", сподели Вигенин, който е ръководител на парламентарната комисия по европейските въпроси . Депутатът обаче означи, че желае да чуе позицията на премиера по този мотив.

Този отвод си го изяснявам с това, ч е единствено преди ден пък македонският президент отхвърли да разяснява съглашението сред Гърция и Република Македония за името с македонския министър председател, сподели Кристиан Вигенин. Според него обаче посланието трябвало да е по-позитивно . От моя позиция министър председателят трябваше да изясни на президента, че обстановката в Република Македония изисква повече разсъдък, мъдрост, по-силен ангажимент за търсене на решение, а не политически демонстрации на каквито бяхме очевидци през вчерашния ден, уточни депутатът от левицата.



Не си припомням сходен случай, най-малко в най-новата ни история, разяснява Кристиан Вигенин. " Може би се е случвало да няма подобен банкет, само че когато това не е планувано авансово в програмата. Доколкото разбирам, то е било планувано ", добави той.
 Юлиан Ангелов Юлиан Ангелов/БГНЕС, списък
Позицията на българското държавно управление е в поддръжка на държавното управление в Македония и на премиера Заев , който подписа контракта за добросъседство, разяснява пред публицисти Юлиан Ангелов от ПГ " Обединени патриоти " отхвърли на изпълнителната власт да се срещне с македонския държавен глава Георге Иванов, който е на посещаване у нас.



Ние сме длъжни да поддържаме точно такива държавни управления, които желаят да решат проблемите на Балканите, акцентира депутатът. Според него решението на премиера Бойко Борисов и на външния министър Екатерина Захариева е знак, че България не е съгласна с политиката, водена от Македония преди една година и която президентът Иванов продължава да извършва. А това е политика, ориентирана против всички съседи на Македония - втълпяване език на ненавист, на проблеми и нерешаването им десетилетия наред , изясни Ангелов. Затова и " Обединени патриоти " утвърждават позицията на премиера и на първия ни посланик.

По думите на депутата, Георге Иванов може да е президент на друга страна, само че България като ангажирана с интеграцията на Западните Балкани, не може да си разреши да поддържа водачи, които работят против това.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР