След като Атина призова Съвета за сигурност на ООН да

...
След като Атина призова Съвета за сигурност на ООН да
Коментари Харесай

ООН призовава Турция и Гърция да започнат диалог

След като Атина прикани Съвета за сигурност на Организация на обединените нации да осъди подписания меморандум сред Турция и Либия за делимитацията на морските граници, Организацията на обединените народи прикани Гърция и Турция към разговор.

Организация на обединените нации не заема позиция по въпросите, свързани с морското пространство на държавите-членки, съобщи заместник-говорителят на международната организация Фархан Хак, представен от вестник „ Сабах ”.

„ Въпреки това, в избрани области, като затворени или полузатворени морета, би трябвало да се обърне изключително внимание на ползите на трети страни ”, акцентира той и изрази убеденост, че „ всички заинтригувани страни признават нуждата от нескончаем разговор по тези чувствителни въпроси ”.

В допълнение Хак съобщи, че всички разлики би трябвало да бъдат позволени по кротичък метод.

През ноември Турция и Либия подписаха съглашение, което ще даде опция на Анкара да разшири морските си граници в Източното Средиземноморие, където през последните години бяха открити обилни находища на въглеводороди.

Според дипломатически източници, не е планувано съвещание на Съвета за сигурност, на което да бъде разискван този въпрос.

Едновременно с меморандума за морските граници Турция и Либия подписаха и съглашение за военно съдействие, за което не бяха публикувани детайлности. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР