След като 57 души загинаха в най-тежката влакова катастрофа в

...
След като 57 души загинаха в най-тежката влакова катастрофа в
Коментари Харесай

Година след най-страшната влакова катастрофа в Гърция

След като 57 души починаха в най-тежката влакова злополука в Гърция преди година, държавното управление даде обещание да усъвършенства системата, която се разпада, откакто десетилетия не й е било обръщано нужното внимание, съобщи Ройтерс.

„ Влаковете ще възобновят придвижването си при оптимално високо равнище на сигурност “, съобщи гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис няколко седмици след злополуката.

Една година по-късно специалисти по произшествия и железопътни чиновници споделят, че малко е направено за забележителното възстановяване на сигурността на влаковете макар все множеството доказателства, че систематичните дефекти са част от аргументите за случая.

Дистанционното ръководство на влаковете и системите за връзка, наложителни съгласно законите на Европейския съюз, към момента не действат, означават чиновници пред Ройтерс. Броят на чиновниците на основния железопътен оператор на Гърция е намалял след злополуката, а останалите чиновници чакат ново образование. Липсата на промяна в ръководството на гръцките железници забавя напредъка, разясняват те.

Ситуацията тормози специалистите, които показват, че гръцката железопътна мрежа е предразположена към бъдещи произшествия, до момента в който сигурността не бъде усъвършенствана.

Междувременно скърбящите фамилии и оживелите упорстват за отговори, написа Българска телеграфна агенция.

„ Не си научихме урока и не действахме “, сподели Костас Лакафосис, следовател по случая, нает от близки на жертвите. „ За страдание, железницата не е в по-добро положение “.

Гръцкото министерство на превоза уточни пред Ройтерс, че ползва повсеместен проект за възобновяване на железниците, както и че има забележителен прогрес в подобряването на железопътната сигурност макар огромните вреди, породени от наводненията в Гърция през септември.

Панайотис Терезакис, ръководителят на Гръцката железопътна инфраструктурна компания ОСЕ, която ръководи железопътната мрежа, твърди, че тя е безвредна. ОСЕ инсталира 300 инфрачервени камери в тунели след злополуката и напредна при слагането на  системи за сигурност. Терезакис призна, че би трябвало да се направи повече.

ОСЕ разполага с 640 чиновници, което съгласно синдикатите е по-малко в сравнение с през 2023 година и на половина спрямо 2013 година Компанията възнамерява да наеме 90 души в идващия месец и до 500 души в скоро време, сподели Терезакис и добави, че в ОСЕ работят 0,4 чиновници на километър железопътна линия, което е съвсем на половина на междинното за Европейски Съюз.

„ Това е железопътна система, която е в крах в последните 15 години. Не можете да я възродите за година “, сподели той пред Ройтерс, като добави, че бюрокрацията продължава да бъде огромна спънка. „ Аз имам тапия за инженер. Не съм Бог “.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР