След като 13-палубен туристически лайнер се блъсна в кей на

...
След като 13-палубен туристически лайнер се блъсна в кей на
Коментари Харесай

Туристическите лайнери паднаха в капана на придодозащитниците

След като 13-палубен туристически лайнер се блъсна в пристан на Венеция това лято, жителите на града се струпаха към каналите и по мостовете с крясъци "Не на огромните кораби ". Местните управляващи пък дадоха обещание да забранят достъпа на едри плавателни съдове до центъра на Венеция. Разтревожени от напора на туристи и от замърсяването от комините на огромните лайнери, Барцелона и Дубровник възнамеряват да вкарат ограничавания на броя на корабите, които имат право да дебаркират в тях. Най-голямото пътническо пристанище на Англия - Саутхамптън, пък изисква от лайнерите да се приближават до брега с електрическа сила, с цел да стопират машините си когато пристават. Кристъфър Хамънд - началник на градския съвет на Саутхамптън, разяснява, че "жителите на града мъчно откриват изгодата от тези големи круизни кораби. Просто тъй като виждат голям комин, бълващ черен пушек и сажди, които те вдишват ".

Туристическите компании, които популяризират с брошурите и уебсайтовете си фотоси на кристално синя вода и на девствени плажове, са безусловно наясно какъв брой огромно е смисъла на неопетнената известност. Най-големите играчи от сектора - Carnival, Royal Caribbean International и Norwegian Cruise Line - настояват, че са създали обилни усъвършенствания, забранявайки потреблението на пластмаси за еднократна приложимост и увеличавайки използването на храни от локални източници. Ограничаването на нездравословните излъчвания обаче е по-сложно. Повечето кораби горят тежък, серен микс от лепкава течност, която остава след рафинирането на бензина и на другите горива от по-висок клас. Въпреки че някои по-малки плавателни съдове могат да се задвижват с електрическа сила, батериите към момента не могат да зареждат напълно туристически лайнер, който от време на време остава по няколко дни в намерено море.

Засега най-популярната опция е втечненият природен газ, който може да редуцира с 90% излъчванията от серен и от азотен окис и с 20% - на въглероден двуокис. Лидерът в бранша - Carnival, пусна първия си лайнер на полутечен газ през тази година и е построил още три дузини, по данни на корабния инспектор DNV. Защитници на околната среда обаче настояват, че тези машини изпускат метан - доста по-вреден парников газ. И защото животът на тези кораби се мери в десетилетия, не е изключително мъдро да се залага прекомерно старателно на тази технология.

За да изчистят съществуващата си флота, туристическите линии инсталират пречистватели, които улавят серните изпарения от корабните комини. Почти половината от 268-е плавателни съда, употребявани от членовете на Международната асоциация на круизните линии, са конфигурирали такива филтри, с цел да покрият международните правила за съкращаване на серните излъчвания с 85%, които влизат в действие през идната година. Природозащитниците обаче не са почитатели и на тези устройства, тъй като създават киселинна вода, която отива в океана. По техните думи, "филтрите на процедура трансформират въздушното замърсяване във водно ". Десетки градове, в това число Сингапур и всички китайски пристанища, са забранили на плавателни съдове с такава технология да дебаркират в тях.

През последните няколко десетилетия едрите играчи са санкционирани с десетки милиони долари за замърсяване на околната среда. През юни Carnival заплати 20 млн. $, с цел да уреди отвън съда обвинявания в Съединени американски щати, че е изхвърлял пластмаси във водите на Бахамите и е укрил нарушаването. През 2016-а пък компанията бе санкционирана с 40 млн. $ и подписа съглашение за пробация откакто призна за нелегално разтоварване на нечисти петролни контейнери в морето. От компанията настояват, че тези два случая не са засегнали резервациите и показаха, че са вложили във филтри, с които да опазват околната среда.

Норвегия към този момент вкара правила против замърсяването със серни окиси, които са надалеч по-строги от новите световни инструкции. Страната даде обещание да трансформира фиордите в зони с нулеви нездравословни излъчвания до 2026-а и да даде достъп до водите единствено на електрически плавателни съдове. През март Норвежката организация по мореплаване санкции притежателя на гръцка флота с съвсем 80 хиляди $ за нарушаване на регулациите за серните излъчвания.



MS Roald Amundsen - първият транспортен съд, задвижван от акумулатори

Норвежката круизна компания Hurtigruten счита, че е разкрила пътя към бъдещето с кораби като MS Roald Amundsen, който през юли направи дебютния си воаяж от норвежкия град Тромсо. От компанията показват, че плавателният съд за 530 пасажери е първият в света хибриден транспортен съд. Той се задвижва с акумулатори и има авариен мотор, работещ с полутечен газ, тъй че отделя 20% по-малко въглеродни излъчвания. Компанията възнамерява да преобразува 11 от своите 16 плавателни съда в хибридни през идните две години. Това е допустимо тъй като корабите на Hurtigruten са относително дребни - с към 500 кревати.

Доста по-сложно е да се употребява хибридната технология за множеството лайнери на Carnival, които настаняват над 5 хиляди пасажери. По-големите кораби изискват повече сила и нужните за задачата акумулатори ще оставят малко място за всичко останало на борда. Главният изпълнителен шеф на Hurtigruten - Даниел Скйелдам, обаче има рецепта и за този проблем - най-простият метод да се понижат нездравословните излъчвания от туристическите лайнери е да се постави завършек на "мегаломанията " за все по-големи кораби. А все по-строгите условия на клиентите за чисти плавателни съдове ще доведат до натурален край корабните мастодонти.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР