След като 12 години и половина бе на крачка зад

...
След като 12 години и половина бе на крачка зад
Коментари Харесай

Избират през юли наследника на Цветанов като зам.-шеф на ГЕРБ

След като 12 години и половина бе на крачка зад водача Бойко Борисов в ГЕРБ, Цветан Цветанов подаде оставка от всички управителни постове във групировката. И остана редови член на партията.
" Обмислях това решение задоволително дълго, само че го върша през днешния ден, тъй като за мен ГЕРБ е на всички членове и симпатизанти. За мен беше значимо да запазя самообладание и безмълвие по време на акцията ", написа във Фейсбук Цветанов, откакто първо пресцентърът на ГЕРБ заяви новината малко след 11.00 ч., написа в. " 24 часа ".
Според осведомени Цветан Цветанов и Бойко Борисов са имали две срещи на четири очи тази седмица. Какво са си споделили, нито един от двамата не разяснява. Инициативата е била на Цветанов. Пред Нова телевизия той изясни, че предложил два разновидността: да продължи да работи безрезервно за общинските избори, а другият - да подаде оставка от всички постове. Борисов дал трети вид, който Цветанов не приел. Какъв е той, не излиза наяве.
Самият министър председател не разяснява новината. Но тя явно направи непотребна конференцията, която бе заречен, че ще даде " в четвъртък - петък ", и която не даде директно след успеха на евроизборите.
Заради отзвука, последвал новината, че Цветанов се е нанесъл в нов, по-голям апартамент със личен асансьор, на 27 март той напусна Народното събрание. Тогава резервира позицията си на зам.-председател и началник на националния избирателен щаб на ГЕРБ. С днешна дата той има единствено едно жилище – това, от което стартира абсурдът с " Апатаментгейт ".
При учредяването на партията на 3 декември 2006 година Цветанов даже официално я оглави, тъй като по закон кметовете нямат право да са ръководители на политически обединения. На 13 януари 2010 година, когато към този момент бе министър председател, Борисов стана ръководител на ГЕРБ, а Цветанов - един от тримата му заместници, и то мълчешком първи по сан.
Национална конференция на ГЕРБ при започване на юли ще избере нов зам.-председател на мястото му, настояват осведомени. Уставът фиксира броя на зам.-председателите на трима. Толкова щели да бъдат и отсега нататък. Останалите двама - кметовете на София и на Бургас Йорданка Фандъкова и Димитър Николов, остават зам.-председатели на ГЕРБ и няма да минават през нов избор през юли, безапелационни са източниците на " 24 часа ".
Последният избор на водач и заместници се състоя на национална конференция на 20 януари тази година. От тогава тече 4-годишен мандат на Борисов, Фандъкова и Николов. Ето за какво на конференцията през юли ще се гласоподава само за трети заместител. Логично най-многото залози сочат към вицепремиера Томислав Дончев, който е измежду седмината в Изпълнителната комисия отвън Борисов и заместниците му.
Ако следва линията да издига оптимално в партията знакови кметове, водачът може да се спре и на кмета на Стара Загора Живко Тодоров. Или на шефката на парламентарната група на ГЕРБ доктор Даниела Дариткова - по този начин пък ще се резервира схемата, по която Цветанов съвместяваше втория пост в ГЕРБ и първия партиен в Народното събрание.
Останалите в Изпълнителната комисия са шефката на парламентарната група на ГЕРБ доктор Даниела Дариткова, заместникът ѝ Красимир Велчев, депутатите Менда Стоянова, която е отпред на бюджетната, и Пламен Нунев, който след Цветанов оглави вътрешната комисия на Народното събрание. Другият човек в комисията - новият ни дипломат в Израел Румяна Бъчварова, е измежду най-приближените до Борисов, само че точно идното ѝ тръгване за Тел Авив съвсем изключва вероятността тя да стане зам.-председател.
Съществувал и разновидността нов човек да влезе с летящ старт и в " политбюрото " на ГЕРБ, и на зам.-председателската позиция. В подобен случай с максимален късмет е министърът на финансите Владислав Горанов. На последните конгреси на партията, в това число на представянето на листата за евровота и на закриването на акцията в зала " Арена Армеец " в наличието на претендента за ръководител на Европейската комисия Манфред Вебер, той е единият от двамата, които се изрекоха преди зам.-председателите. Другият е Дончев.
Кой ще наследи Цветанов като ръководител на националния избирателен щаб на партията, ще стане ясно директно преди локалните избори - чак през септември, настояват източниците на вестника.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР