След катастрофата край Велико Търново в края на миналата седмица

...
След катастрофата край Велико Търново в края на миналата седмица
Коментари Харесай

Кога България ще разполага с медицински хеликоптери

След злополуката край Велико Търново в края на предходната седмица Румъния изпрати свои хеликоптери, с цел да транспорти потърпевшите до Букурещ. Кога България ще разполага със лични хеликоптери за избавяне на човешки живот, в студиото на " Денят стартира " тематиката разясниха инж. Мариян Боновски - член на Световната хеликоптерна асоциация и Виктор Иванов - деятел за идеята ХЕМС.

По думите на инж. Боновски Румъния развива тази избавителна помощ от 10 - 11 години. А индивидът, който се захванал да я направи преди този момент, се е борил цели 20 години.

" Аз персонално се познавам с доктор Арафат, който сътвори тази въздушна незабавна помощ в Румъния. Както преди време румънците бяха много зад нас, в този момент виждаме по какъв начин би трябвало да се учим от тях, изясни Боновски.

Според него хубавото е, че у нас се сътвори такова сдружение за незабавна здравна помощ по въздух, само че това сдружение като че ли е филиал на политическа партия " Продължаваме промяната ".

" Буквално в последните дни на държавното управление се случи това, безусловно се поставя човек, който няма концепция от избавителна помощ, който не е виждал хеликоптер. Единият от членовете на борда е доктор с обща медицина и няма нищо общо със незабавна помощ. В България няма толкоз съществени хора, които са били по хеликоптерите. А различен човек в самото сдружение също е член на УС на Политическа партия.

Боновски изясни още, че държавната конструкция би трябвало да се поема от експерти.

" Слушаме, че ще се купи или наеме един хеликоптер до края на годината и той ще стартира да прави незабавна здравна помощ. Но няма по какъв начин да се случи това по простата причина, че първата стъпка, която би трябвало да се направи е да се обучат екипажите, да се обучат медиците, водачите, да се сътвори системата. Няма ли основана система ХЕМС, единият хеликоптер не е нищо друго, с изключение на един хеликоптер за разходка ", посочи той.

Поддръжката на една хеликоптерна база, която извършва полети, излиза от порядъка на 3,5 и 4 млн. евро годишно на целия медицински състав, целия механически личен състав и поддръжката на машините при приблизително 400 летателни часа, осъществени на година.

" Ако имаме 6 такива бази и една от тях е денонощна, сумата която ще е нужна от държавния бюджет е от порядъка на 55 - 56 млн. лв. годишно. В момента имаме задоволително хеликоптери, които не ги употребяваме и те може да се употребяват в ХЕМС ", изясни инж. Боновски.

Виктор Иванов - деятел за идеята ХЕМС описа, че е нямало да бъде жив, в случай че не се е възползвал от подобен вид услуга в Австрия. По думите му, съгласно българското законодателство всеки един български жител е задължен да получи незабавна здравна помощ в първите 60 минути, което по отношение на спецификите на релефа в България и други особености - не постоянно е допустимо.

" Карайки ски, претърпях контузия, която не ми разреши да продължа, тъй като бях в доста отдалечена зона в Алпите и нямаше по какъв начин да доближи моторна шейна. Там това е безусловно рутинна интервенция. Австрийската избавителна работа подвигна хеликоптер и на 15-ата минута към този момент бях в болница ", описа още Иванов.

Той добави, че в България има отчети, които плануват над 280 избавени живота единствено по линия на пътнотранспортни катастрофи, в случай че има такава услуга. 30% от жертвите, които са в ПТП обстановки могат да бъдат избавени и още толкоз да бъдат с по-нисък % ТЕЛК и да бъдат с дълготрайни увреждания.

" Защото в първите 60 минути помощта е основна. Но както излиза наяве в тези първи 60 минути кола за спешна помощ занапред пътува към мястото. Тук може да прибавим инсулти, инфаркти и други затруднения, както и когато се транспортират кръв, плазма, органи. Цената на един избавен човешки живот се равнява на 15 000 лв. ", изясни още Виктор Иванов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР