След извънредно заседание на Областния оперативен щаб за борба с

...
След извънредно заседание на Областния оперативен щаб за борба с
Коментари Харесай

Затягат COVID мерките и в Благоевград

След изключително съвещание на Областния действен щаб за битка с ковид в Благоевград, свикано от Областния шеф Валери Сарандев, беше взето решение да бъдат въведени нови противоепидемични ограничения на територията на региона от 31 януари.

Новите противоепидемични ограничения са в действие до 13 февруари в това число, стана ясно след съвещанието.

Преустановява се организирането и провеждането на екскурзии и групови туристически пътувания в страната, а регионалните кръгове на националните олимпиади и/или надпревари ще се организират при съблюдаване на всички противоепидемични ограничения - осъществяване на място на проучване за съществуването на COVID-19 с бързи антигенни проби на учениците и на педагогическия личен състав, съблюдаване на физическа отдалеченост от минимум 1,5 метра и носене на защитна маска за лице от всички участници.

Съгласно новите ограничения се преустановяват присъствените групови занятия с деца в езиковите центрове, просветителните центрове и други обучителни центрове и школи, проведени от юридически и физически лица, а спортните надпревари ще бъдат без аудитория.

Забраняват се и визитите на малолетни в комерсиалните центрове вид МОЛ, кина, заведения за хранене, кафенета и други без компаньон след 20:00 часа.

Новите ограничения плануват рекомендации към учениците от първи до четвърти клас да носят защитна маска по време на престоя и образованието им в учебните заведения. Преустановява се обаче активността на пенсионерските клубове в региона и се лимитира до 50 % посещаемостта в игрални зали, казина, нощни заведения, кина, театри, заведения за хранене и развлечения.

Работодателите и органите по назначение би трябвало да провеждат работния развой в отдалечена форма, където е допустимо, а за останалите - да провеждат филтър, стерилизация и проветряване на работните пространства, плануват още ограниченията.

Физическите и юридически лица, които са притежатели или ръководят търговски, административни или други обекти, предоставящи услуги на жителите, не би трябвало да позволяват повече от 1 човек на 3 кв. м. повърхност.

Преустановява се провеждането на музикални и други фестивали, събори, фолклорни начинания. На пазари и борси, базари и изложби, се основава организация за еднопосочно придвижване, обезпечаване на надзор на влизащите лица и допускане на не повече от един човек на 8 кв.м. Решението на Областния действен щаб планува и усилване на контрола по спазването на противоепидемичните ограничения.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР