След извънредна проверка на боклуците под АМ Струма днес стана

...
След извънредна проверка на боклуците под АМ Струма днес стана
Коментари Харесай

Собственикът на Феникс ресурс с второ обвинение заради боклука при АМ Струма

След изключителна инспекция на боклуците под Автомагистрала " Струма " през днешния ден стана ясно, че притежателят на компанията, чиито са отпадъците, е с второ обвиняване. Той ще бъде измамен под наказателна отговорност за това, че е основал заплаха за живота и здравето на хората и е предизвикал вреди на околната среда.

Дупница

И през днешния ден не съумяха да открият притежателя на компанията " Феникс запас " Кольо Илиев. По време на инспекцията тук стана ясно, че екоминистърът Емил Димитров ще инициира законодателни промени, които да разрешават такива обекти, които работят в очевидни нарушавания, да бъдат затваряни незабавно. По този метод ще бъдат избегнати сходни случаи като сегашния, при които проверяващи и екоинспектори не могат да открият притежателя на компания " Феникс запас " Кольо Илиев, с цел да му бъде връчена заповед за наложително прекъсване на активността.

В ранните следобедни часове, полиция обкръжи базата с боклуци край моста на автомагистрала Струма, с цел да търси притежателя на депото Кольо Илиев.
Ивайло Иванов - основен секретар на Министерство на вътрешните работи: В момента той се укрива и не работи нищо. Нито един негов служащ не е тук. Но това няма да попречи да правим нашите дейности. От през вчерашния ден го търсям. Има полицейски чиновници на всички известни негови адреси, само че досега той се укрива. Но това няма да бъде постоянно.
Министърът на околната среда и водите Емил Димитров сподели, че приоритет номер едно на основния прокурор и премиера са отпадъците и водата. Затова той ще инициира промени в закона.
Емил Димитров: Следващия четвъртък Комисията по околната среда и водите има изнесено съвещание, където ще бъдат сложени всички нови условия за смяна на закона, законодателна самодейност. Те ще бъдат съобразени и с визията и на основния прокурор по тази тематика. В цялата страна се организират оперативно-следствени дейности, издирвателни дейности и ние няма да спрем с този случай. Очевидно в сходни обстановки би трябвало да има по-бърза опция да закриваме обектите.Ивайло Иванов - основен секретар на Министерство на вътрешните работи: Ако не се неистина, последствията от пожара бяха на 1,800 000. Не приказвам към този момент за големия полицейски запас, който беше зает. Не приказвам за компликациите, които изпитваха всички пътуващи в посока Гърция. Знаете, че мисля, че имаше 3 или 4 смъртни случая по отношение на обиколното трасе. Не мисля, че това би трябвало да го допуснем и ние ще си свършим работата.
Срещу Кольо Илиев е повдигнато второ обвиняване, което ще бъде под надзора на районна прокуратура - Дупница.
Сийка Милева - представител на основния прокурор: Отново е открито нерегламентирано ръководство на боклуци. Досъдебното произвеждане ще бъде за нерегламентираното ръководство на боклуци, не по открития по закона ред, което заплашва живота и здравето на доста жители.
Екоминистърът Емил Димитров съобщи, че инспекциите в цялата страна ще продължат. Там, където бъдат открити нарушавания, ще бъдат затваряни всички сметища и площадки за депозиране на боклуци.

Базата на компания " Феникс запас " работеше през днешния ден до обяд. Преди да дойдат на място проверяващите, чиновниците преустановиха активност. Главният секретар сподели, че до момента в който отпадъците не бъдат преместени на безвредно разстояние от автомагистрала " Струма ", компанията няма да приема нови първични материали, а полицейски екипи ще останат да охраняват на място.
 ​Извънредна инспекция на отпадъците под Автомагистрала ​Извънредна инспекция на отпадъците под Автомагистрала "Струма " край Дупница
Тя е по предписание на премиера Бойко Борисов. Екоинспектори през вчерашния ден бяха на място, с цел да връчат на притежателя заповед за наложително прекъсване на рабо...
Още по тематиката Казусът с боклука
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР