След изследване на сдружение За достъпна и качествена храна“, което

...
След изследване на сдружение За достъпна и качествена храна“, което
Коментари Харесай

БАБХ ще вземе нови проби на съмнителни сирена, няма мерки или глоби

След проучване на съдружие „ За налична и качествена храна “, което откри, че оповестени за овчи и биволски сирене съдържат над 50% краве мляко, а марка биволско сирене не съдържа нито грам биволско мляко, представителите на Българската организация по сигурност на храните се срещнаха с ръководителя на сдружението.

18 май 2023, 14:02

След проучване: 1 от 5 овчи сирена са направени единствено от овче мляко, останалите са примес

Директорът на Агенцията по храните доктор Светлозар Патарински подчертава, че не е допустимо резултатите от изследването, направено от сдружението, да бъдат насочна точка за предприемане на ограничения от страна на способния орган против производителите на млечните артикули, посочили отклонения.

21 септември 2023, 18:23

Стряскащо: Само един от 10 тествани овчи сирена и кашкавали са приготвени от овче мляко

„ Причина за това е употребяваният способ за лабораторен разбор, който е упълномощен, само че не подхожда на признатия в целия Европейски Съюз, посредством Регламент за осъществяване 2018/150 във връзка с методите за разбор и оценка на качеството на млякото и млечните артикули. С цел засвидетелствуване верността на резултатите и предприемането на ограничения, при положение на установени несъответствия, Агенцията по храните ще извърши ново пробовземане от същите партиди, от които откри количества, които да бъдат оценени по заложения в законодателството способ “, изясни доктор Патарински.

„ Българската организация по сигурност храните е подготвена да спомага с експертиза за спазването на националното законодателство и европейските регламенти при вземането на проби по самодейност на сдружението и определянето на точните способи за проучването им. Целта е да бъде сбъднат повсеместен надзор върху производството и най-много да бъдат предпазени ползите на потребителите “, съобщи още доктор Патарински.

Д-р Галя Викьова, отраслов заместител изпълнителен шеф на Агенцията по храните, обясни, че при осъществявания формален надзор Агенцията по храните ревизира освен сигурността, само че и качеството на храните. Тя обаче акцентира, че единствено при прецизно съблюдаване на разпоредбите за реализиране на контрола може да се подхващат ограничения и да бъдат налагани наказания при констатиране на нередности.

На срещата беше разисквана опцията за взаимни инспекции в бъдеще. „ Българската организация по сигурност храните и сдружението работим в една посока – отбраната на потребителите “, сподели в умозаключение доктор Светлозар Патарински.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР