След изселването на много от най-известните световни марки от Русия

...
След изселването на много от най-известните световни марки от Русия
Коментари Харесай

От IKEA до IDEA: Изтеглянето на западните марки от Русия роди имитатори

След изселването на доста от най-известните международни марки от Русия в символ на митинг против нахлуването на страната в Украйна, доста съветски компании взеха решение да се възползват от обстановката, подавайки поръчки за патенти за поразително сходни на техните лога, заяви японският бизнес ежедневник " Никей ".

На 12 март съветска компания за консерви подаде молба за регистрация на комерсиална марка за новата си верига за бързо хранене " Дядя Ваня ". Логото прилича златните арки на McDonald`s, обърнати встрани.
 Снимка 568539
Източник:

Припомняме, че на 8 март американската верига за бързо хранене разгласи, че краткотрайно ще затвори всичките си 850 обекта в Русия.

Москва отговори с родолюбив ход на решението на Макдоналдс. Буквата на кирилицата в новото лого подхожда на буквата " V " във Ваня, а името на веригата идва от заглавието на пиеса на съветския книжовен класик Антон Чехов.
 Снимка 568540
Източник:

На 10 март Вячеслав Володин, ръководител на долната камара на Русия, непосредствен до президента Владимир Путин, съобщи: " От на следващия ден на същите места би трябвало да имаме не Макдоналдс, а " Дядя Ваня ". Изглежда, че този коментар е въодушевил подаването на поръчка за комерсиална марка.
 Руснаците се запасяват с долари и артикули от IKEA (СНИМКИ)
Руснаците се запасяват с долари и артикули от IKEA (СНИМКИ)

Наред с доста други компанията за обзавеждане на дома разгласи, че стопира активността си в Русия и Беларус от 5 март 2022 година заради спора сред Русия и Украйна

Имитациите не стопират с Макдоналдс

На 21 март беше подадено заявление за вписване на комерсиална марка от съветски търговец на дребно на мебели, наименуван IDEA (ИДЕА). Логото на компанията - името й в жълт овал със наследник декор е поразително сходно на това на шведската IKEA (ИКЕА), която също спря активността си в Русия.

Дизайнерът, подал заявката, разяснява, че новата компания ще може изцяло да задоволи търсенето на съветския пазар след напускането на IKEA. Някои анализатори обаче показват, че е малко евентуално комерсиалната марка да бъде утвърдена, защото цветовете припомнят за националния байрак на Украйна.

На 28 март стратира новата съветска обществена мрежа Rossgram (Росграм). И в този случай освен името, се оказа сходно на оригинала Instagram (Инстаграм), който е извънредно известен в Русия, само че и цветовете на логото са съвсем същите. Хората, осведомени с приложението, го разказват като клонинг на Instagram, който разрешава на потребителите да разгласяват в американската платформа и значително да трансферират своите сметки от Instagram.
 Могат ли глобите против Русия да изненадат неприятно и дребния бизнес
Могат ли глобите против Русия да изненадат неприятно и дребния бизнес

Изглежда, че освен огромните корпорации са изложени на риск

Припомняме, че американският онлайн колос Meta (Мета), който стои зад Instagram и Фейсбук, разхлаби разпоредбите, с цел да разреши изявления с принудително наличие, призоваващи към гибел на съветските нашественици. В отговор на това съветският информационен регулатор блокира достъпа до Instagram на 14 март.
 Снимка 568538
Източник:

Зад тези имитиращи марки се прокрадват заканите на съветското държавно управление да изземе активите на непознатите марки, които стопираха активността си или напълно се изтеглиха от Русия. Според изданието локалните компании може би считат, че имат късмет да придобият ръководството на такива активи, в случай че съумеят да привлекат клиентите на западните марки.

Руското държавно управление ще упорства да се " вкара външно ръководство и по-късно да трансферира тези предприятия на хората, които фактически желаят да работят ", разгласи Владимир Путин на 10 март. Руският президент добави, че са на разположение задоволително правни и пазарни принадлежности за задачата.
 Ето кои компании напущат Русия и каква
Ето кои компании напущат Русия и каква " оферта " им насочи Москва

Предлага се бърза процедура по оповестяване на банкрут на напускащите задгранични компании

В правосъдните борби за нарушение на комерсиална марка един от основните въпроси е дали потребителите бъркат истинската марка с копията, сподели Кийоши Курихара, юрист и съветник по интелектуална благосъстоятелност. Според него обаче е малко евентуално марките, които напуснаха Русия да заведат каузи в Русия за нарушение на комерсиалните си права.
 В Русия сформираха лист с задгранични компании, „ претенденти “ за национализация. Ето кои влизат
В Русия сформираха лист с задгранични компании, „ претенденти “ за национализация. Ето кои влизат

" Черният лист " към този момент включва 59 компании
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР