Новият сгъваем модул на Huawei провокира критика върху произведените в Китай чипове

...
След изненадващото пускане на Huawei на привидно съвместимите с 5G
Коментари Харесай

След изненадващото пускане на Huawei на привидно съвместимите с 5G смартфони Mate 60 и Mate 60 Pro миналата седмица, китайската фирма днес представи още две устройства: Mate 60 Pro+ и Mate X5 сгъваем. Huawei до голяма степен беше ограничена до 4G свързаност на своите телефони след санкциите на САЩ, но с тази последна вълна от пускане на смартфони, компанията умишлено беше потайна относно избора си на радио. Източници казаха на Engadget, че това наистина са 5G устройства — както се потвърждава от теста за скорост на китайския блогър Vincent Zhong на новото сгъваемо устройство, което достигна скорост на изтегляне от над 1Gbps (ще видите, че няма 5G индикатор на екрана).

Вероятно и двата телефона се захранват от мистериозния HiSilicon Kirin 9000S на Huawei, чийто 7nm технологичен възел породи опасения дали местният доставчик на чипове, SMIC (Semiconductor Manufacturing International Corporation), е нарушил санкциите на САЩ за достъп чужда технология за производство на чипове. Huawei не отговори незабавно на искания за коментари относно спецификациите на тези нови телефони или чипа.

Неотдавнашно разглобяване на Kirin 9000S, извършено от TechInsights, потвърди 7nm процес на SMIC, което се смяташе за невъзможно предвид вноса забрана на ключово производствено оборудване — а именно EUV литографските машини от холандската фирма ASML (Advanced Semiconductor Materials Lithography). Преди забраната за внос в САЩ, Huawei разчиташе на TSMC (Тайванска компания за производство на полупроводници) за своя 5nm процес, който беше активиран от машините на ASML.

Малко вероятно е SMIC да е закупил такова усъвършенствано оборудване от ASML – поне не директно — без вдигане на аларми. Според главният изпълнителен директор на ASML Питър Уенинк наскоро изрази, че „Mate 60 Pro не трябва да е изненада за никого, тъй като ограниченията по същество принудиха китайците да удвоят иновациите“. По този начин се предполага, че SMIC може да е разработила своя собствена литографска машина от висок клас.

Бенчмаркове, проведени от китайски технологичен блог, предполагат, че производителността на Kirin 9000S е близка до Snapdragon 888 на Qualcomm, което означава, че е с около две поколения назад. Сайтът добави, че процесорът тук включва едно голямо ядро ​​и три средни ядра, базирани на собствената архитектура „TaiShan“ на Huawei, в допълнение към четири малки ядра, базирани на ефективния Cortex-A510 на Arm. Като бонус, Kirin 9000S е първият мобилен процесор, който поддържа многопоточност - работещ с осем ядра с 12 нишки, въпреки че очевидно приложенията ще изискват допълнителна оптимизация, за да използват тази функция. Що се отнася до графичния процесор, Huawei добави собствен Maleoon 910, за който се твърди, че е равен на този в Snapdragon 888.

Подобно на Mate 60 Pro, по-високият клас Mate 60 Pro+ поддържа услуга за сателитни разговори от China Telecom и сателитни съобщения чрез BeiDou. Единствените забележими разлики (които можем да видим засега) са различният „нанотехнологичен процес на метално двойно боядисване“ и по-добрите задни камери. Що се отнася до сгъваемия Mate X5, той е почти идентичен със супер тънкия Mate X3, с изключение на превключването към по-модерното стъкло Kunlun Glass на Huawei на външния екран (оттук и по-голямо тегло от 2g), както и леко променения външен вид на задната камера остров. Huawei все още не е разкрила цените за двата модела, въпреки че предварителните поръчки ще започнат в 18:08 местно време днес.

Ако и четирите най-нови смартфона на Huawei наистина се захранват от Kirin 9000S, това предполага, че Huawei е уверен в своя добив на чипове – потенциално добавяйки допълнителен удар на санкциите на САЩ. Слуховете предполагат, че ще научим повече за тези устройства към края на септември – удобно избягване на треската за iPhone 15.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР