След изключително дълга подготовка започва основна реставрация на Паметника на

...
След изключително дълга подготовка започва основна реставрация на Паметника на
Коментари Харесай

Започва реставрацията на Паметника на свободата на Шипка

След извънредно дълга подготовка стартира съществена реституция на Паметника на свободата, заяви Нова тв. Националният парк-музей (НПМ) " Шипка – Бузлуджа " е оповестил публични поръчки на стойност 14 млн. лева за реализатор и строителен контрол за плана по реституция и консервация на паметника.

„ Монументът е на 94 години. Правен е един главен и няколко частични ремонта. Основният проблем е проникващата влага. Поръчката е оповестена за 3 години, само че може да завърши и по-рано ”, уточни доктор Чавдар Ангелов, шеф на Национален парк-музей „ Шипка – Бузлуджа ”.

Освен фасадите, които през последните години са в тежко и даже рисково за посетителите положение, планът планува Паметникът на свободата да бъде върнат в неговия достоверен тип. Всички изолационни материали и типове мазилки, положени вътре, ще бъдат отстранени и ще се открие каменният строеж, който съгласно направените изследвания е от доста добре изпълнена каменна зидария. Подменени ще бъдат и подови настилки.

" Това, че интериорът ще бъде в естествения сив цвят на камъка, има отношение и към бъдещата непрекъсната експозиция ", означи доктор Чавдар Ангелов. По думите му непрекъснатата експозиция няма да бъде доста огромна, а по нея ще се работи редом с ремонтните действия. Очаква се краят на ремонта да съвпадне с изработването й.

Паметникът ще бъде напълно преокабелен, ще се подмени електрическата апаратура, ще бъдат реставрирани и двете стоманени порти, които водят към костницата от южната страна и към вътрешността на монумента от северния вход. Стъпалата към северния вход също ще бъдат сменени, като по плана там е планувано да се отлее стоманенобетонен пиедестал със същата форма и облицовъчните камъни да бъдат върнати на местата си. За по-голяма сигурност ще бъде инсталиран и двустранен парапет. Д-р Ангелов добави, че за костницата е планувано да бъде обезпечен достъп на хора в неравностойно състояние, само че поради параметрите на постройката няма по какъв начин това да бъде направено вътре.

Любопитно е, че планът планува паметникът да не бъде отопляем, както е в този момент.

" Идеята е по този метод да се реши казусът с влагата, която се образува при конденз ",  доктор Чавдар Ангелов. Той означи, че това би подложило на риск движимите културни полезности, които ще бъдат експонирани и затова планът планува на всеки етаж да има климатизирани витрини, осигуряващи нужните параметри за експонатите. Паметникът на свободата ще бъде екипиран и с дизелов генератор, който да обезпечава непрекъснато зареждане при възможни спирания на електричеството, с цел да могат да се поддържат системите, гарантиращи безвредната му употреба.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР