След изключително дълга подготовка, започва основен процес на реставрация на

...
Коментари Харесай

Реставрация за над 14 млн. лева: Започва ремонтът на Паметника на свободата на връх Шипка

След извънредно дълга подготовка, стартира главен развой на реституция на Паметника на свободата на връх Шипка . Проектът обгръща фасадите, които през последните години са в тежко и даже рисково за посетителите положение.

За осъществяването на ремонта са оповестени две публични поръчки с обща стойност от 14 милиона лв., без Данък добавена стойност . В бюджета за плана са включени и 20% от сумата за непредвидени разходи, като това акцентира сериозността на напъните за възобновяване на монумента.

Паметникът, който е на 94 години, претърпява няколко частични ремонта в своята история, само че главният проблем, засегнал структурата му, е проникващата влага. Поръчката за реставрацията е оповестена да завърши през идващите 3 години, само че шефът на Национален парк-музей „ Шипка–Бузлуджа “ доктор Чавдар Ангелов изрази оптимизъм, че работата може да завърши и по-рано.

Паметникът на свободата , ситуиран на върха на Бузлуджа в Средните Родопи, е с огромна историческа стойност. Реставрацията му е от огромно значение за българското завещание. С този план ще се резервира и подчертае огромната историческа стойност на паметника.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР