След издирване с международна заповед за арест Желко Боянич бе

...
След издирване с международна заповед за арест Желко Боянич бе
Коментари Харесай

Цялата мафиотска утайка е дошла в нашите градове: какво става в Турция?

След търсене с интернационална заповед за арест Желко Боянич бе хванат в Истанбул на четвърти ноември. Сърбинът е бил там с подправен паспорт. За него се допуска, че е авторитетен наркобос. По този мотив турският опозиционен водач Кемал Кълъчдароглу написа в Туитър: " Цялата мафиотска наслойка е пристигнала в нашите градове ". И се обърна непосредствено към картелите: " Напуснете нашите градове. Ще ви унищожим. Взимайте си мръсните пари и се махайте ".

Съществуват доказателства, че доста ръководители и членове на интернационалните незаконни група употребяват Турция за център за своите действия. Иранският наркотърговец Наджи Шарифи Зиндащи да вземем за пример бе задържан в Истанбул през 2007 година. От него бяха конфискувани 75 кг опиати, които носел със себе си. През 2010 година бе освободен, откакто даде показания като предпазен очевидец в един от най-важните политически процеси в турската история. През 2018 година бе задържан за ликвидиране, само че след оспорвана присъда бе освободен и от този момент се укрива. Афганистанският началник на незаконен клан Сангер Ахмади, заплашил немски служители на реда с ликвидиране, също бе арестуван предходната година в Истанбул.

Поредица убийства на мафиоти и нарушители

През последните години в Турция бяха осъществени доста убийства, евентуално свързани с мафиотска активност. Азербайджанският нарушител Али Гамидов бе погубен в първокласна вила в Истанбул през 2013 година. Заподозрян бе различен азербайджанец - Рьовшен Каниев. И той бе погубен в Истанбул през 2016 година, като за неговото ликвидиране бе обвинен сънародникът му Надир Салифов. Салифов, на собствен ред, също премахнат през 2020 година. Грузинският мафиотски необут Гайоз Звиададзе пък бе погубен в Анталия през 2018 година. А последният към този момент в този черен лист е сръбският нарушител Йован Вукотич, убит на седми септември тази година в Истанбул. Но за какво Турция се е трансформирала в сцена на незаконните групировки? Защо представителите на всички тези организации избират тъкмо Турция?

Истанбул е пресечна точка... в това число за мафията

В диалог с Дъждовни води някогашният началник на полицията Ханефи Авчъ обръща внимание на размера на Истанбул: в града публично живеят над 16 милиона души. Освен това всеки ден прииждат освен голям брой туристи, само че и огромен брой мигранти от Сирия, Афганистан и Иран. " Мобилността на хората е висока. А и хората са всевъзможни, в това число такива, които са свързани с мафията ", споделя Авчъ. През последните години наличието на задграничната мафия в Турция е повишено. " Хора от постсъветското пространство, от Балканите и от арабския свят идват в Турция да прокарват ползите си ", изяснява някогашният полицейски шеф.

" Най-активните незаконни групировки в Турция са тези от Балканите и от Кавказ ", удостоверява пред Дъждовни води журналистът Тимур Сойкан. Според него Турция се е трансформирала в заден двор на балканската мафия. Той акцентира, че централна роля играе разположението на Турция, защото маршрутите за търговия с дрога минават през страната. Британският историк Марк Галеоти също писа преди време, че разположението на Турция я прави " съвършен мост към и от Европейския съюз " за проведената престъпност.

Слабата народна власт окуражава мафията

Не единствено географските дадености, само че и политическите условия в Турция играят значима роля. Бившият заместник-секретар на турските секрети служби Джеват Йонеш повдига въпроса: " В каква среда избират да работят незаконните групи? ". Пред Дъждовни води той дава съответния отговор: " Там, където няма правова страна, няма правдивост. Те се демонстрират там, където могат да поддържат връзки с държавните институции. " Йонеш се базира на неналичието на правова държавност и на слабата народна власт в Турция, а там, където неналичието на право и правдивост се задълбочават, мафиотските групировки се усещат с развързани ръце. " За тях Турция е освен мост, само че и опция за определяне. "

И Тимур Сойкан акцентира, че задграничните незаконни групировки са наясно с беззаконието, което царува в Турция. " Те виждат, че против мафиотските структури не се подхваща нищо по правосъден път ", споделя Сойкан. Йонеш цитира ширещите се в Турция спекулации, че мафията поддържа секрети връзки с страната. Това облекчава активността на мафията в Турция. Като да вземем за пример на мафиотския необут Седат Пекер. Бившият съдружник на ръководещата Партия на справедливостта и развиването до неотдавна разпространяваше видеа и туитове, с които обвиняваше високопоставени държавни представители. Но от няколко месеца насам от него не се чува нищо.

" Тайните служби би трябвало да се задействат "

Според наблюдаващи страната не следи задоволително задграничните незаконни групи. " Държавата би трябвало да управлява тези групировки доста деликатно и да предприеме превантивни ограничения ", споделя Авчъ. Според него службите са прекомерно подвластни от политическите събития в Турция. Вместо това те би трябвало " да се концентрират върху сигурността на страната ", счита той.

Автори: Бурак Юнверен, Аликан Улудаг
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР