След изборната загуба в неделя лидерът на БСП Корнелия Нинова

...
След изборната загуба в неделя лидерът на БСП Корнелия Нинова
Коментари Харесай

Опозицията в БСП отново надделя над Нинова

След изборната загуба в неделя водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова претърпя следващо проваляне от вътрешната съпротива в партията. За 24 часа тя промени позицията си и реши да подаде оставка незабавно откакто на европейските избори Българска социалистическа партия остана втора политическа мощ след ГЕРБ с 24.4%.

В понеделник Нинова прикани за солидарна отговорност в партията и промяна на управленията на локалните структури както и предварителен директен избор на водач, на който да се яви. Тогава тя даде да се разбере, че не е ръководител в оставка, а ще се отдръпна от поста си, когато стартира процедурата по директен избор, решенията към който да се вземат от необятното управление на Българска социалистическа партия - Националния съвет.

След отпор от вътрешната съпротива през днешния ден тя реши да подаде оставка и да свика съвещание на висшия орган на Българска социалистическа партия - конгреса, който да вземе част от решенията за директния избор на водач на Българска социалистическа партия. Въпреки огласената оставка пред публицисти Нинова сподели, че още веднъж ще се кандидатира за водач и изиска доверието на членовете на Българска социалистическа партия, които съгласно новия правилник би трябвало да изберат ръководител на партията.

Попитана какво е трансформирало мнението й тя сподели, че няма смяна в позицията. " Най-голямата отговорност би трябвало да се носи от ръководителя на партията. Така разбирам морала и достолепието в политиката ".

При съставянето на евролистата на Българска социалистическа партия, на което Корнелия Нинова също бе неодобрена от вътрешната съпротива в партията тя разгласи, че отговорност за изборните резултати ще носи Националният съвет, който размести препоръчаната от нея листа.

Междувременно оставка пред Националния съвет е подал и Георги Свиленски, началник на предизборния щаб.

Премерване на силите в Българска социалистическа партия

На закритото съвещание на Националния съвет през днешния ден Нинова претърпя още една загуба по отношение на вътрешната съпротива в партията. Според присъстващи тя е предложила конгресът, който ще заседава на 15 юни единствено да удостовери оставката й, само че преди този момент по-нисшият орган - Националният съвет, в който по лист вземат участие 185 души, да одобри процедурните правила за избор на нов водач. Предложението й обаче не е било признато от Националния съвет. Няма изясненост какъв брой от членовете са били за и какъв брой срещу.

Според социалисти с хода си Нинова се е пробвала да спре опозицията в партията, която на конгреса най-вероятно ще изиска смяна на устава и връщане на старите правила за избор на водач - не от членовете на партията, а от делегатите на конгреса, които са към 700.

На 15 юни би трябвало да има ново измерване на силите в Българска социалистическа партия и да се реши дали наследникът на Нинова ще бъде избиран от конгреса или от членовете на партията.

Какво следва

От думите на Корнелия Нинова пред публицисти се разбра, че тя желае конгресът единствено да удостовери оставката й и да даде ход на избора на нов водач. Правилата за който обаче да се одобряват по-късно от Националния съвет. Според близки до Нинова тя предлага график, съгласно който директният избор на водач да е реалност до края на юли, когато обичайно социалистите се събират на Бузлуджа. Това на процедура значи, че той би трябвало да се организира за по-малко от месец и половина.

Според вътрешната съпротива обаче конгресът би трябвало да установи оставката й и да избере правоприемник, който да довърши мандата на Нинова, който изтича през май 2020 година Ако предложенията на Нинова бъдат признати от конгреса, тя счита да уточни един от заместниците си, който да извършва функционалностите на водач до избора на нов. Най-вероятно това ще бъде Кирил Добрев, който се занимава с организационни въпроси.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евроизбори 2019 (573)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР