След изборите стана ясно, че девет партии имат правото да

...
След изборите стана ясно, че девет партии имат правото да
Коментари Харесай

20 милиона лева годишна субсидия за партиите: За какво и как ще се харчат тези пари?

След изборите стана ясно, че девет партии имат правото да получават общо 20 милиона лв. годишно дотация, или по 8 лв. на глас. Сумата се дефинира в държавния бюджет съгласно закона за политическите партии. С това обаче могат да се вършат политически спекулации, на каквито сме ставали очевидци в предходни години - под политически напън да се смъкна партийната дотация и да се окаже, че някои партии дължат пари. Това разяснява финансовият анализатор Петър Илиев в по телевизия Bulgaria On Air.

Подобно предложение има от партията " ИТН ". " Това е безумство, защото държавното субсидиране е публикувано в съвсем всички страни Европейски Съюз с дребни изключения. Партиите получават дотация, с цел да могат да имат партийни структури, администрация, да се организират разяснителни акции, да се взе участие в избори, без да са подвластни от бизнеса ", споделя Илиев.

У нас партиите има три източника на финансиране - от дотация, дарения и от членски импорт.

" Този от дотацията образува до 80 на 100 от приходите си. Освен това не знаем дали моделът без държавна дотация работи, тъй като откогато е признат законът за политическите партии през 2005 постоянно е имало. Въпросът е дали методът, по който се образуват тези пари е обективен ", разяснява той.

По думите му когато за пръв път през 2006 година се вкарва този принцип, той е бил по-справедлив. Тогава е заложено 1% от минималната работна заплата.

" Това е един справедлив индикатор дали партиите са си свършили работата. Този принцип се ползва до 2011 година, като 2009 става 5% от минималната работна заплата. След това се минава на закрепена дотация, което е манипулативно тъй като не отразява по никакъв метод дали политическите партии са си свършили работата или не ", съобщи Илиев.

След като се взе решение да се понижи дотацията от 12 на 8 лв. на глас, на всички партии им се наложи да върнат дотации, тъй като имаше неточности в изчислението. Вместо 12 лв. им бяха дали над 14 лв. на глас след неточност в изчисленията на Министерството на финансите, напомня специалистът. Почти всички партии върнаха дотациите.

" Добре би било да се върнем към остарелия метод на финансиране и да се запише в закона за политическите партии, че дотацията се образува на база 1% от минималната работна заплата или % от Брутният вътрешен продукт на глава от популацията ", споделя той.

Според Илиев в България членският импорт не може да образува по-значително финансиране за партиите, само че можем да вземем образец от немския модел, когато става въпрос за финансиране от дарения.

" До избран размер от направеното подаяние дава опция да се понижат данъчната основа, както за компании по този начин и за жители и да се сътвори механизъм за финансиране на така наречен политически фондации ", споделя той.
 До 18 000 лв. дневно: Какви дотации ще получават партиите след изборите?
До 18 000 лв. дневно: Какви дотации ще получават партиите след изборите?

9 партии получават държавна субсидия
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР