След изборите партиите ще се разберат, изказа мнение пред БНР

...
След изборите партиите ще се разберат, изказа мнение пред БНР
Коментари Харесай

Александър Димитров: Партиите узряха, ще се разберат след изборите

След изборите партиите ще се схванат, изрече мнение пред БНР политологът Александър Димитров, учител в УНСС.

" Партиите този път ще съумеят да осъществят някакво съгласие между тях. Всеки ще чака последно разпределяне на картите, да видят кой какво ще придобие в изборния ден. Мисля, че са узрели, към този момент са подготвени да преминат към най-разнообразни съдружни съглашения единствено и единствено към този момент да се спре с това непрестанно въртене на служебни кабинети ", разяснява той в изявление за предаването " Преди всички ".

Политологът акцентира, че надълбоко го смущават епитетите, с които боравят политическите партии. " И то от политически сили, които имат искания за интелектуално предимство ", добави той.

За " женитба " сред партиите от " хартиената коалиция ", каквато чакат от Демократична България, Александър Димитров сподели, че това са сметки без кръчмаря. Според него има опция да се получи по този начин, че трите партии даже да нямат опция за такава коалиция, да не получат повече от 110 депутати.

Движение за права и свободи може би ще запазят същите гласове на изборите, счита политологът. Според него обаче Българска социалистическа партия са доста застрашени като резултати. ГЕРБ също не са застраховани, чакам спад и в техните гласове, посочи той. По думите му всичко доста зависи от предизборната акция.

" Не е явен резултатът. Може да има нови субекти, които да се включат в тази акция, което може да наклони в някоя посока ", разяснява той.

Според него обединяване сред Политическа партия и Демократична България може да докара много съществени резултати, изключително за парламентарен избор. Но:

" Но напрежение за листите - на 100% ще се случи. Даже не съм толкоз оптимистичен, в противен случай - ще избухнат страхотни спорове на някои места, което може да съсипе цялата акция, която другояче има огромен капацитет ".

При едно такова обединяване в София може би ще се стигне до смяна на кметския пост, изрече мнението си Димитров. Местните избори обаче трагично надвишават завладяването на държавния център, добави той и сподели, че това в дълготраен проект няма да донесе кой знае какъв брой придобивки. Освен това Общинският съвет в София ще остане разнолик.

По думите му има някои евентуални сътрудници, които може би ще допринесат за увеличение на електоралния дял:

" Тези обединения малко пъкъл хок се получават и са сложни, тъй като до момента не сме следили диалози за такива неща. Ако това се случи предизборно, ще е вид пъкъл хок коалиция. Те не постоянно работят, тъй като имат потребност от работа, от систематизиране на дейностите, от обмисляне, а когато това не се е състояло, нормално тези обединения се провалят с гръм и тропот ".

Не съм сигурен, че референдумът на Има Такъв Народ ще изиграе роля за парламентарния избор, уточни още политологът и изясни:

" Българският гласоподавател елементарно дава своята поддръжка, само че веднъж като отдръпна поддръжката си - е дефинитивно ".

Според него от Национална движение „Симеон Втори" са усетили верния миг, в който могат да получат реабилитация.

Димитров счита, че Народното събрание няма да свърши кой знае каква качествена законодателна активност преди да бъде разхлабен. Но може би тази седмица ще е задоволителна най-малко за някои от измененията, добави той.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР