След изборите МВР ще представи данни за подслушваните протестиращи граждани

...
След изборите МВР ще представи данни за подслушваните протестиращи граждани
Коментари Харесай

Рашков: Борисов да бъде разпитан след изборите, за да не плаче като вдовица

След изборите Министерство на вътрешните работи ще показа данни за подслушваните протестиращи жители и политици. Според Бойко Рашков тогава би трябвало да бъде разпитан и някогашният министър председател Бойко Борисов за отправени закани против предприемач, тъй като в случай че е преди изборите той ще плаче "като вдовица ". В изявление за "Медиапул " Рашков предложи на основния прокурор Иван Гешев да стартира политическа кариера в ГЕРБ.
Това е следващ епизод на напрежение сред Рашков и някогашните ръководещи след встъпването в служба на служебното държавно управление. На 18 юни на брифинг в централата на ГЕРБ Борисов предвижда, че ще бъде извикан на разпит седмица преди изборите, а пред това позволи и да бъде задържан.
"Самите дейности по използване на специфични разследващи средства (СРС) са в интервал, в който ръководи ГЕРБ. Това се случва в средата на предходната година и е имало стотици следени български жители, които са протестирали по улиците на огромните градове в нашата страна. По-добре да се изчака да минат изборите, тъй като от ГЕРБ ще обвинят настоящето управление на Министерство на вътрешните работи, че желае да провали изборите ", изясни Рашков и добави, че подслушваните не са "както първоначално се споделяше - 30, 50, 70... Те са стотици ".
За подслушвани над 30 политици от началото на годината и по време на предизборната акция заяви преди повече от месец Атанас Атанасов, съпредседател на "Демократична България ". Информацията беше доказана от служебния вътрешен министър Бойко Рашков, като той даже съобщи, че в ДАНС са се унищожавали документи по този мотив. Софийска градска прокуратура се самосезира и разпореди инспекция на Министерство на вътрешните работи, ДАНС и ГДБОП.
Вътрешният министър осведоми, че прокуратурата не демонстрира интензивност да разкрие обективната истина към подслушването тъй като потреблението на тези СРС-та е било под техен надзор.
"Според българската прокуратура, която има доста интензивно държание в отбрана на предходното държавно управление, хората в нашата страна, които стачкуват, правят закононарушение срещу сигурността на републиката. Тези дни на един брифинг Борисов употребява израза "преврат ", че някой желае да реализира прелом. Това кореспондира в доста огромна степен с това, което аз съм прочел в едно разпореждане на Специализираната прокуратура, където написа тъкмо това. Нищо инцидентно няма. Това е основанието да се употребяват СРС-та против стотици български жители. И тези СРС-та са употребявани освен през септември предходната година, а преди този момент и по-късно ", споделя Рашков.
Според него прокуратурата би трябвало да има ново управление. "Това, което в този момент работи, е артикул на политическа власт, която е отритната от хората още на 4 април. След като стана известно, че Борисов си е избрал един основен прокурор, след това е повторил избора с различен основен прокурор. Този основен прокурор по този начин извършва своите отговорности по закон, че показва политическа ангажираност. Той извършва политически разпоредби на някогашния министър-председател...()...На това съображение този основен прокурор не би трябвало да е на това място. Да си откри друго занятие. Например, да отиде в ГЕРБ да стартира да извършва някаква политическа функционалност, само че не е за самостоятелната прокуратура ".
Рашков съобщи също, че има доста други причини за промяната на Иван Гешев, само че ще ги отрази на "друго място, по различен метод и доста по-детайлно ". И това ще стане доста скоро. Попитан къде ще стане това, той споделя, че на първо време ще опита в национални институции, като евентуално засяга Висшия правосъден съвет и правосъдния инспекторат, които имат право да преценят държанието на магистратите.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР