След искането за спиране на задкулисието в енергетиката и за

...
След искането за спиране на задкулисието в енергетиката и за
Коментари Харесай

Малките ВЕИ към КЕВР и министър Петкова: „Питаме имат ли обвързаност с фирмите, към които не прилагате закона, а трябва“

След настояването за прекъсване на задкулисието в енергетиката и за равнопоставеност на закона, издигнато на конференция на 20 май от СЕПЗЕ и 273 фамилни ВЕИ-та, доведени до банкрут от ръководещите, от Козлодуй министър Петкова за хиляден път отговори със своята лъжа, че тези компании са „ двойно подкрепени “ и „ свръхсубсидирани “.

На ултиматума, че ще възпламенят една от банкрутиралите фотоволтаични централи, като поканят дипломати и посланици от страни на Европейски Съюз, в случай че до края на седмицата КЕВР и МЕ не приложат съществуващия закон и към тях, защото от 4 години непозволено са сложени на принуда от двете институции, министър Петкова даде дежурния си отговор, че страната не толерира огромните ВЕИ мощности и че въпросът е решен още през 2015 година, като всички производители са сложени на равна основа с премахването на преференциалното финансиране.„ Цената на електрическата енергия нараства точно от такива ВЕИ, които са получавали двойно субсидиране. Ние ги спряхме още през 2015 година, всичко това е докладвано на Европейската комисия.

С смяната в закона за енергетиката успяхме да отстраняваме този проблем “, съобщи министърът на енергетиката. Но обществото и медиите към този момент не имат вяра на думите на Теменужка Петкова и питат. Щом като министърката е секнала двойното свръхсубсидиране през 2015 и е наказала отговорните, тъй като от 2015 година до 2019 година това даде никакво отражение на цената на тока, а в противен случай има завишаване на цената на такса „ отговорности за обществото “ и оттова скок на цената на тока, което съгласно пострадалите се случва поради олигархични ВЕИ централи, които получават нелегално свръхсубсидиране и са двойно подкрепени, само че КЕВР и министър Петкова не ползват закона към тях. Според изнесените документи от Съюза на европейските производители на зелена сила, които те качиха за обществено прилагане и по този начин всеки искащ може да ги види, министър Петкова приказва едно пред Европейска комисия и напълно друго в България.

Натискът на медиите и обществото принуди министър Петкова незабавно на 20 май да свика кръгла маса „ за решение на казуса “, само че това поражда питането – за какво е нужна кръгла маса, с цел да се съблюдават законите в Република България? Опасенията на репресираните от нея е, че това се прави, с цел да се хвърли прахуляк в очите и да се заблуди за следващ път обществото, като на тази намира се поканят така наречените „ специалисти “, представляващи работодателските организации, които са толерирани от КЕВР и министерството, в чиито среди са точно енерийните олигарси, които употребяват двойно подкрепяне и са свръхсубсидирани и са отговорни за оскъпяването на тока на всички български жители. „ Факти против неистини “ бе мотото на конференцията на СЕПЗЕ и представители на 273 дребни фамилни ВЕИ, които предоставиха документи, доказващи неистини, замитания и неглежиране на казуса от страна на министър Петкова и Иван Иванов от КЕВР. „ Ние непрестанно слушаме лъжи и операции по проблема, а в това време компаниите банкрутират - 50 банкрута са към този момент факт, разпродават се персоналните имущества на притежателите, те към този момент не живеят в личните си жилища, а на квартири, Национална агенция за приходите и Национален осигурителен институт вземат и трохичките от приходите, които би трябвало да покриват разноски за спомагателните държавните вземания по производството им избрани със Закона за енергетика “ – обрисува обстановката Тихомир Тошев от щаба на протестиращите. Стига неистини! 4 години стигат! Законът се ползва погрешно към 273-те микро ВЕИ, които са незначима част – едвам 0,008% от общото енергийно произвеждане.

В резултат на банкрута на 50 от тях, те създават още по-минимален дял от общата ел. сила от възобновими източници, до момента в който употребилите „ схеми за подкрепяне “, които са с над 200 кW.p. конфигурирана мощ, обетяват народа и водят до скъпите сметки за ел.енергия, с помощта на КЕВР и МЕ, които толерират тази неправда и задкулисие, Искането на пострадалите е да се съблюдава ЗЕ и ЗЕВИ в наредбите на §18 и да се спре действителното двойно финансиране на обекти, които са получили няколко държавни и европейски подпомагания за една и съща цел, а не да се регистрира съблюдаване на европейското законодателство, посредством компании към които не трябва да с е ползват тези разпореждания – каквито са тези 273 дребни фамилни компании в слаборазвити райони на страната.

Тези дребни централи са построени с персонални средства, а са получили помощ по Програма за развиване на селските райони за откриване на нови работни места. Тези 1000 работни места обаче към този момент са закрити, тъй като няма резистентност на плана и тези дребни ВЕИ-та са доведени до банкрут. При вярното използване на закона ще се понижи и цената за ел.енергията за популацията и компаниите. На учудването на министър Петкова за какво в този момент се организират митингите би трябвало да се напомни, че те не са спирали през последните 4 години и всички парламентарно показани партии в 43-то Народно събрание и в 44-то Народно събрание неведнъж са казвали, че става дума за неточност, която е позволена, само че КЕВР и министър Пекова не я оправят. „ Нямат политическа Воля за промени “. Защо? В това е въпросът. Протестиращите обявиха, че в случай че незабавно не се реши техния въпрос, те ще изявят своето гражданско непокорство след изборите на Екологичен потенциал, тъй като не са политически обвързани, само че това безвластие не може да продължава повече. 4 години стигат! „ С Делян Добрев играехме на гоненица 4 години и в дребното инцидентни срещи с него, той изказваше пред нас решителност, че е позволена неточност, само че в следствие, продължаваше пред медии и от трибуната на Народно събрание да повтаря същите опорни точки, които чуваме от МЕ и КЕВР “, споделиха на конференцията от СЕПЗЕ. „ Ние сме уверени, че Премиерът е съзнателно измамен или най-малко ни се желае да имаме вяра,че е по този начин. Продължаваме да питаме за какво КЕВР и министър Петкова са срещу вярното използване на закона, нали това ще понижи цената на ел.енергията “? Отговорът ще стане явен на 23 май 2019 година Оставаме в очакване!
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР