След инцидента при сблъсъка на контейнеровоз с моста Франсис Скот

...
След инцидента при сблъсъка на контейнеровоз с моста Франсис Скот
Коментари Харесай

Един на всеки 13 моста в САЩ е в лошо състояние: Какво правят властите?

След случая при конфликта на контейнеровоз с моста „ Франсис Скот Кий “ в град Балтимор, американските управляващи насочиха вниманието си към евентуалните уязвимости на някои от над 600 000 моста в Съединени американски щати.

Мостът е стоял 47 години и през това време не е получавал подобен удар, за който някой би могъл да допусна, че ще го събори.

„ Дали “ обаче е транспортен съд с тегло над 100 000 тона и при конфликта мостът се срути за по-малко от минута. Макар че сходно пагубно сриване може да не е изцяло предвидимо, управляващите стартират да търсят аргументите в положението на моста.

Първи сегмент от рухналата структура беше нарязан и изместен

При последните инспекции за сигурност му е открито, че той е в " положително положение ", а губернаторът на Мериленд съобщи, че мостът " изцяло дава отговор на условията ". Въпреки това се оказва, че хиляди мостове в Съединени американски щати са в неприятно положение.   

 Срутен мост в Балтимор Снимка: Ройтерс

Според Американското сдружение на строителните инженери и федералното държавно управление на Съединени американски щати 46 000 моста имат остаряла структура и са в неприятно положение, а 17 000 са застрашени от сриване при един удар.

Екстремните метеорологични феномени, все по-тежките камиони и конфликтите от по-големи контейнеровози съставляват забележителен риск за мостовете в Съединени американски щати, предизвестяват инженери и други специалисти по инфраструктурата.

Остаряла инфраструктура

Щатите инспектират мостовете по американските автомагистрали най-малко един път на две години и ги класифицират в три категории - чудесно, положително и неприятно положение.

Мостът в Балтимор има някои структурни детайли в положение на „ напреднало утежняване “.

Около 46 100 от общо 617 000 моста в Съединени американски щати се смятат за градивно неизправни и са в неприятно положение, сочи най-новият отчет за инфраструктурата на Американското сдружение на строителните инженери, оповестен през 2021 година

Сблъсъкът на големия транспортен съд, довел до сриването на „ Франсис Скот Кий “ ще остане в историята

Всеки ден по тези градивно неизправни мостове се правят 178 милиона пътувания. Въпреки че тези мостове не са рискови по своята същина, те изискват обилни вложения за поддръжка, настояват от сдружението.

Добрата вест е, че броят на градивно неизправните мостове е намалял през последните години, демонстрират данните от отчета. Темпът на разноските за усъвършенствания обаче се е забавил.

Приетият през 2021 година федерален закон за инфраструктурата на стойност 1,2 трилиона $, който включва 110 милиарда $ за пътища, мостове и огромни инфраструктурни планове, може да помогне за заплащането на някои усъвършенствания на мостове.

Климатични промени и тежки камиони

Старите мостове в Съединени американски щати са уязвими към рискови метеорологични феномени като трусове, урагани или високи температури.

Според отчета от 2021 година близо 21 000 моста могат да имат проблеми с основите си по време на рискови метеорологични феномени. Земетресенията също са забележителна опасност за тях.

Сеизмичната резистентност на американската магистрална система се е подобрила през последните десетилетия с помощта на вложенията в нова, по-устойчива инфраструктура и модернизацията на съществуващи структури, се показва в различен отчет от 2016 година

Все още обаче не всяка автомагистрала е осъвременена и няма открит метод за създаване на инфраструктура, която да е по едно и също време стопански ефикасна и да устоя на най-силните трусове, се споделя още в отчета.

Освен това мостовете се натоварват от камиони, които са по-тежки от тези, за които са били в началото проектирани. Товарът им може да надвиши 40 тона и да понижи продължителността на живота на мостовете.

Твърде огромни товарни кораби

Остаряващата инфраструктура, рисковите климатични условия и по-големите транспортни средства не са единствените проблеми за американските мостове.

„ Имаме незабавна нужда от възстановяване на старите мостове, с цел да се предпазят от все по-големите модерни плавателни съдове ", предизвестяват специалисти.

Разследващите изследват черната кутия на контейнеровоза

Корабът „ Дали ", който се блъсна в моста в Балтимор, е дълъг 984 фута - съвсем два пъти повече от дължината на корабите, употребявани при построяването на моста през 70-те години на предишния век.

Между 1960 година и 2015 година 35 огромни моста по света са се срутили поради конфликт с кораби или баржи. Това е довело до 342 смъртни случая, демонстрират данни от отчет от 2018 година на Световната асоциация за инфраструктура на водния превоз.

За да се сведе до най-малко заплахата от кораби да срутват мостове, те би трябвало да се строят с така наречен „ остатъци “ - отбрани към рисковите точки на мостовете.

Те включват и „ делфини “ - структури, вкоренени в морското или речното дъно, разпростряли се над водата, нормално направени от дървен материал или стомана. 

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР