След идването на власт на талибаните, ЕС ще си сътрудничи

...
След идването на власт на талибаните, ЕС ще си сътрудничи
Коментари Харесай

ЕС ще работи с талибаните само ако спазват правата на човека

След идването на власт на талибаните, Европейски Съюз ще си сътрудничи с афганистанското държавно управление единствено в случай че то съблюдава главните права, в това число на дамите, и не разрешава територията на Афганистан да се употребява от терористи, съобщи Ройтерс, като цитира изказване на ръководителя на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел.

Сътрудничеството с което и да било бъдещо афганистанско държавно управление ще зависи от спокойно споразумяване на рецесията с присъединяване на всички групи от популацията и ценене на правата на всички афганистанци, в това число дамите, младежите и лицата от малцинствата.

Освен това бъдещите управляващи би трябвало да съблюдават интернационалните отговорности на Афганистан, да поемат ангажимент за битка против корупцията и да не разрешават територията на Афганистан да бъде употребена от терористични организации, се акцентира в изказването на Борел, направено след изключителна среща на европейските външни министри, отдадена на събитията в централноазиатската страна.

Предвид влошаващата се филантропична обстановка в Афганистан Европейски Съюз ще продължи да обезпечава помощ на афганистанския народ, добави Борел. Той прикани всички сили в Афганистан да разрешат безвреден и безконтролен достъп на филантропичната помощ за афганистанските мъже, дами и деца, изпаднали в потребност, в това число на принудените да изоставен домовете си.

" Европейски Съюз ще поддържа и съседите на Афганистан в оправянето с отрицателни последици, които могат да се чакат в резултат на повишаването на броя на бежанците ", добави Борел.

Европейският външен министър обаче означи, че Брюксел " ще би трябвало да приказва " с талибаните, тъй като " те са спечелили войната в Афганистан ", съобщи Франс прес. Целта е да се избегне филантропична и миграционна злополука и да се попречи на завръщането на задгранични терористи в страната, акцентира Борел. Това обаче не значи бързо публично признание на талибанския режим, означи той.

Западната интервенция се провалила в задачата си за създаване на афганистанска страна, добави Борел.

Талибаните ще бъдат съдени " съгласно техните дейности ", съобщи от своя страна немския външен министър Хайко Маас. " Преди всичко е най-важно преходът да се извърши спокойно ", посочи той.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР