След храма Света София в Истанбул, турските власти превърнаха още

...
След храма Света София в Истанбул, турските власти превърнаха още
Коментари Харесай

Проф. Матанов: Църквата "Христос Спасител" също става джамия, това е обезпокояваща тенденция

След храма " Света София " в Истанбул, турските управляващи трансфораха още една византийска черква в джамия с президентски декрет. Става дума църквата " Христос Спасител " в Истанбул, която след завладяването на Константинопол е превърната в джамия. След Втората международна война тя обаче действа като музей. Колко скъпа е тази черква и за какво се стига до това решение?

Провокация ли е това от страна на турската страна - разяснява в Сутрешния блок на Българска национална телевизия проф. Христо Матанов, учител в Историческия факултет на Софийския университет.

Църквата е доста скъпа и от научна, и от туристическа позиция, въпреки по размер да не може да се съпостави със " Света София ". Ценното в нея са вътрешните мозайки и фрески, осъществени при започване на 14. век от великия общественик Теодор Метохит.

Проф. Матанов изясни, че решението на Върховния съд е от предходната година. Сега излиза президентския декрет. Това е отговор на изострянето на връзките с Гърция и с Франция във връзка със сондирането на газовите залежи в Източното Средиземноморие.

По думите на проф. Матанов ориста на " Света София " и на " Христос Спасител " в никакъв случай не е била преди всичко в новините най-малко в България. Това демонстрира, че България се вълнува повече от геополитическия или финансов смисъл на нещата, в сравнение с църкви, които са били джамии в миналото.

Като обезпокоителна наклонност дефинира проф. Матанов протичащото се с тези обекти в Турция, тъй като, съгласно него, по този начин се поставя завършек на светския ислям, който господстваше в Република Турция от времето на Кемал Ататюрк и се минава към неоосманизъм, което включва превръщането на някогашните джамии още веднъж в джамии, смяна в законодателството, смачкването на военните като поръчител на светския темперамент на страната и така нататък

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР