След хакерското проникване в сървърите на данъчната администрация най-много лични

...
След хакерското проникване в сървърите на данъчната администрация най-много лични
Коментари Харесай

189 души са засегнати от изтичането на данни от НАП

След хакерското навлизане в сървърите на данъчната администрация най-вече персонални данни са разкрити за по-малко от 200 души, оповестиха от Национална агенция за приходите. Специалисти от приходната организация, нотариуси и финансисти дадоха отговори на най-често задаваните въпроси, свързани с неоторизирания достъп до данни на Национална агенция за приходите. Обобщените въпроси, отговорите им и експертните рекомендации са оповестени на уеб страницата на Национална агенция за приходите. От Камарата на нотариусите увериха, че няма заплаха посредством източените персонални данни да се извършат измами с движими или недвижими парцели на жителите.


Близо едноседмичната вътрешна инспекция в Национална агенция за приходите е открила, че за доста дребен брой хора, с изтекли персонални данни, има действителна опасност от злоупотреби.
Росен Бъчваров- представител на Национална агенция за приходите: За 189 души са публикувани нелегално данни за трите им имена, ЕГН, адрес, номер на персоналната карта, от кого е издадена и каква е валидността. Понеже за тези лица има релативно по-висок риск някой да злоупотреби с техните персонални данни, ние ги уведомяваме персонално и по телефон, и посредством електронната поща, с цел да им дадем набор от на практика препоръки, какво да създадат. За останалите 4 млн. души, за които отчасти са изтекли данни, няма потребност да сменят персоналните си карти.
В момента се ревизира дали са нанесени и други вреди при офанзивата в Национална агенция за приходите.
Росен Бъчваров- представител на Национална агенция за приходите: Това, което сега сътрудниците правят в продължение на дни, е да сравнят дали изтеклата информация е тъждествена с информацията налична в Национална агенция за приходите, тъй като когато става въпрос за подобен неоторизиран достъп, операции, намеси, заличавания и добавяния са напълно вероятни.
Резултатите от инспекцията на комисията за отбрана на персоналните данни ще са подготвени на 16-ти август.

От камарата на нотариусите увериха, че няма заплаха въз основата на изтеклите ЕГН-та от масивите на Национална агенция за приходите да бъде осъществена кражба на идентичност, а от там и нелегално придобиване на движимо или недвижимо имущество.

Всеки противозаконен опит се засича посредством осведомителната нотариална система, обвързвана с всички масиви за персонални данни в страната.
Красимир Анадолиев- ръководител на Нотариалната камара: Нотариусът има опция да влезе в националната база " персонални данни ", да ревизира самоличността, образно, да ревизира достоверността на персоналната карта, която му се показва, с оглед противопоставяне на кражбата на идентичност.
Чрез нотариалната система е пресечена и евентуалната опция за корист с банкови пълномощни.
Красимир Анадолиев- ръководител на Нотариалната камара: Банките имат опция и достъп до системата за инспекция на качените пълномощни, показани пред тях.
В нотариалната система се събира и информация за смяна в собствеността на компаниите у нас.
 Прокуратурата работи по версия, че офанзивата против Национална агенция за приходите е била за киберрекет Прокуратурата работи по версия, че офанзивата против Национална агенция за приходите е била за киберрекет
Акция на прокуратурата и ГДБОП във компанията, в която работи уличеният хакер Кристиян Бойков. Разследващите влязоха в офисите на ТАД груп. Според прокур...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР