След хакерската атака срещу базата данни на Националната агенция за

...
След хакерската атака срещу базата данни на Националната агенция за
Коментари Харесай

189 души са най-засегнати от хакерската атака срещу НАП

След хакерската офанзива против базата данни на Националната организация за приходите (НАП) най-вече информация е разкрита за 189 души. Това оповестиха от приходната администрация и прецизираха, че ще се свържат персонално със засегнатите лица.
Припомняме, че кибер нападението обгръща данни за към 5 млн. души. По-конкретно файлът, който бе пуснат в общественото пространство, съдържа данни за български и непознати жители и търговски сдружения, включително три имена, ЕГН на български жители, имена и ЕИК на търговци, данъчна и осигурителна информация по подадени годишни заявления, получени в Национална агенция за приходите от други институции в България по интернационалния продан на информация в осведомителната система VAT REFUND, употребена от Национална агенция за приходите, съхранявана в сървър на Национална агенция за приходите и други
Няма нужда близо 4 млн. българи, чиито данни бяха незаконно огласени, да сменят персоналните си карти, настояват от Национална агенция за приходите. Практически препоръки за тях ще бъдат оповестени в уеб страницата на Национална агенция за приходите до края на днешния ден, твърдят данъчните. Още по тематаСотир Цацаров: Има и гарант, и подстрекател на офанзивата против НАППредседателят на КЗЛД: Ще има глоба за Национална агенция за приходите и тя няма да е малкаКомисията за отбрана на персоналните данни стартира произвеждане в Национална агенция за приходите
От приходната администрация прецизираха, че след спомагателни инспекции е открито, че данните на въпросните 189 души от нелегално публикуваните през предходната седмица, включват композиция от имена, ЕГН, адрес, номер, годност и издател на годна персонална карта. За тези жители съществува по-голям риск от евентуални злоупотреби и те ще бъдат персонално известени от Националната организация за приходите незабавно по телефон или имейл. От Национална агенция за приходите оповестяват, че приложението за инспекция за нелегално публикувани персонални данни ще работи с ЕГН, като ще изпраща резултатите от обработката на въведен от потребителя мобилен номер. Проверката ще е еднократна - единствено за един човек и ще дава отговор само дали има нелегално разкрита информация. Това е належащо, с цел да се подсигурява, че няма да се злоупотребява с непознати персонални данни, допълват от Национална агенция за приходите.
В момента в организацията съпоставят нелегално публикуваната данъчно-осигурителна информация с тази в действителните си бази данни, с цел да се ревизира дали няма дописване или операция, оповестиха от приходното ведомство. След привършване на инспекциите, организацията ще може да даде на лицата и информация за съответния вид данни, които са били публикувани.
Междувременно стана ясно, че спецпрокуратурата, която проверява проведени незаконни групи, поема случая с хакерската офанзива против данъчните. Очаква се по-късно от спецобвинението да оповестят ще бъде ли променено обвиняването на единствения към този момент обвинен - Кристиян Бойков, и ще има ли още обвинени, прецизира БНР.
До момента казусът се разследваше от Софийската градска прокуратура, а обвиняването на 20-годишния юноша беше за компютърно закононарушение, наказуемо единствено с санкция.
Вчера обаче основният прокурор Сотир Цацаров разгласи, че той не е работил самичък и че търсят гарант и подстрекател. Фирма "Тад Груп ", в която работи Бойков беше обискирана през вчерашния ден, а комерсиалният ѝ шеф – арестуван за 24 часа.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР