След горещото време в края на юли, при което на

...
След горещото време в края на юли, при което на
Коментари Харесай

Времето през август ни готви много изненади

След горещото време в края на юли, при което тук-там в Дунавската низина температурите превишиха 39 градуса, и в първата седмица на август жегите ще се задържат, само че сред горещите интервали ще се увеличи вероятността и от предстоящи студени атмосферни фронтове.

Причината за този мор е продължаващ мощен транспорт на парещ въздух, приближаващ от Африка и даже честите нахлувания от Северозападна Европа няма да повлияят значително на този транспорт.

Балканите ще бъдат обхванати от мощен антициклон над Средиземно море поддържащ безоблачното време над Южна Европа. Силни стихии ще се образуват над крайните северозападни и северни региони от полуострова. Остава висок рискът и от горски пожари, а на повече места из България ще следим засушаване, осведоми Meteo Balkans. 

Смяна на циркулацията чакаме към 2-5 и 7-9 август, когато през страната ще премине леден атмосферен фронт, температурите за малко ще се намалят и ще са сред 25-31°C.

След късото захлаждане от единствено два дни в този миг световните модели предвиждат стабилизиране на въздушната маса, което ще ни обезпечи и нова поредност от горещи дни. За благополучие температурите този път няма да надвишават 39°С и ще са сред 35-38°С.

Според климатичните модели, междинната месечна температура у нас ще бъде към климатичната норма. Месечната сума на преваляванията също ще е към нормата, която за по-голямата част от страната е сред 35 и 85 литра на квадратен метър, по Черноморието и по долината на река Струма - сред 30 и 45 литра на квадратен метър, а за планинските региони е малко по-висока – до 60 до 90 литра на квадратен метър.

Времето през първото десетдневие на август

През първото десетдневие се чака температурите да са с 3-5 градуса над климатичната норма.

Над страната ще доминира слънчево и горещо време, само че до обяд. Следобедите се чакат превалявания и гръмотевици, само че на доста по-малко места, и то най-вече в планините. По-малка е вероятността от превалявания над Източна България. Температурите в страната ще са сред 34-38°С.

Към средата и към края на първото десетдневие и при започване на второто (между 3-5 и 7- 9 август) още веднъж се покачва вероятността за превалявания на повече места в страната, които в някои региони ще са и по-значителни по количество, с гръмотевични стихии и с условия за градушки. Очакваме и захлаждане и по-ниски температури по климатична норма. 

Времето през второто десетдневие на август

В първите дни от второто десетдневие времето ще е най-вече слънчево, а следобедите - с висока облачност. Температурите ще са към нормата за август и ще са сред 35-37°С. Над Дунавската низина ще е прохладно. Към 18-19 август чакаме прекосяване на леден атмосферен фронт, с който и температурите ще се намалят. Очакваме също превалявания и гръмотевици. След краткотрайното захлаждане, до края на второто десетдневие температурите ще се покачат, само че в следобедните часове вероятността от превалявания е по-висока. 

Времето през третото десетдневие на август

В по-голяма част от страната вероятността от превалявания е доста по-малка. Времето ще е слънчево и горещо. Очакваме и температури от над 35°C. Обикновено към края на месеца се покачва вероятността и от по-силни атмосферни разстройства. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР