След горещините в Западна Европа, високите температури стигнаха и до

...
След горещините в Западна Европа, високите температури стигнаха и до
Коментари Харесай

Жегата от Западна Европа дойде у нас - как да се предпазим в горещините

След горещините в Западна Европа, високите температури стигнаха и до нас. Синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология предизвестиха, че чакат температури до 39 градуса, и оповестиха жълт код за цялата страна.

Къде термометърът е посочил най-високи градуси - вижте повече детайлности в директното включване на Татяна Йорданова.

Най-горещо у нас през днешния ден беше в Сандански - 37 градуса, следван от Плевен и Русе с 36, и Пловдив с 34 градуса. Най-ниски са били температурите по Черноморието, а в столицата живакът доближи 33 градуса.

Въпреки че в София слънцето беше по-благосклонно, даже гълъбите търсиха сянка. Столичната община взе ограничения.

За да помогне на хората да одобряват по-леко внезапното нарастване на температурата, чиновници раздаваха бутилки с вода на някои от най-оживените места.

Само на площад " Славейков " за по-малко от час бяха раздадени 240 л вода. А всички улици, по които се движи градски превоз, бяха оросени.
Мариана Иванова, Столичен инспекторат: Всяка година, когато температурите надвишат 30 градуса вършим тази активност. Целта е да се охладят уличните настилки и въздухът.
Лекарите за следващ път приканиха хората да внимават със спорта и разходките в най-горещите часове.
Д-р Георги Миндов, ръководител на Дружеството на Софийските общопрактикуващи лекари: Не би трябвало да вършим нараснала двигателна интензивност - т.е. да вършим работа навън в пиковите часове сред 10 и 5, да кажем, следобяд. Не би трябвало и да бъркаме водата с безалкохолните питиета. Дори тези, които дават обещание, че нямат захар, имат задоволително други нездравословни подсладители.
Сред всички препоръки на експертите за това какво би трябвало и какво не би трябвало да вършим в жегата, има още един и той гласи, че нищо не трябва да бъде прекомерно - нито спортът, нито водата, нито страхът от жегата.
 Жълт код за високи температури в цялата страна Жълт код за високи температури в цялата страна
Опасно горещо време. Жълт код за високи температури е разгласен през днешния ден за цялата страна. Очакванията са живакът да доближи 34-39 градуса. Лекарите предупр...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР